A Kúria elnöke és az igazságügyi miniszter is előadást tartott a Kecskeméti Jogásznapon

A Magyar Jogász Egylet Bács-Kiskun Megyei Szervezete, a Kecskeméti Törvényszék, a Közép-Magyarországi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium, a Bács-Kiskun Megyei Ügyvédi Kamara és a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal közös szervezésében idén 47. alkalommal került megrendezésre a Kecskeméti Jogásznap a Kecskeméti Törvényszék Dísztermében.

A plenáris ülés kezdetén Dr. Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék és a MJE Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere szólt röviden a közigazgatási bíráskodás átalakításának társadalmi igényéről, amely már 2011-ben a Magyary Programmal elkezdődött. Dr. Sárközy Tamás a Magyar Jogász Egylet elnöke „az év kiemelkedő jogász eseményeként” említette a nagy hagyományokkal rendelkező Kecskeméti Jogásznapot, melyet bizonyított az is, hogy valamennyi hivatásrend képviselője jelen volt az eseményen, megtöltve a törvényszék dísztermét.

Dr. Darák Péter, a Kúria elnöke az ülés megnyitását követően kiemelte, hogy a jogalkotásnak tartozása van a közigazgatási bíráskodás irányába, ugyanis arról már huszonöt éve átmeneti szabályozás rendelkezik. A reformok szükségességét támasztotta alá Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter is, aki a magyar közigazgatási bíráskodás múltjáról, jelenéről és jövőjének kihívásairól szóló előadásában hangsúlyozta, hogy a közigazgatási bíráskodás a „jogállam őre” és az „alkotmányosság alapja”, ezért a jogalkotásnak és a jogalkalmazóknak reagálnia kell a közigazgatási rendszert is érintő, folyamatosan változó életviszonyokra, valamint a jelen új kihívásaira.

Idén előadóként vett részt az eseményen Németországból Dr. Carsten Meinert, a Bonn-i Adóügyi Bíróság egykori bírája, egyetemi oktató, valamint Hollandiából Henk C. Naves a Gelderland-i Körzeti Bíróság elnöke, akik hazájuk közigazgatási bíráskodásának gyakorlatát ismertették.

Ezt követően Dr. Darák Péter „A közigazgatási bíráskodás gyakorlati tapasztalatai” című előadását hallgathatták meg a jelenlévők, kinek véleménye szerint a közigazgatási bíráskodás területén indokolt lenne a szakülnöki rendszer bevezetése, a számos speciális szakterületre tekintettel.

Az ülést Dr. Zombor Attila, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal főigazgatója, a MJE Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnökhelyettese zárta be, kiemelve a szakmai konferencia  hasznosságát.

A színvonalas szakmai napot szombaton a tradicionális Kecskeméti Jogászbál követte, mely az idei évben is a rendezvény rangjához méltó környezetben, nagy sikerrel került megrendezésre.

Az eseményeket a helyi média és sajtó is nyomon követte, melyekről az alábbi cikkek jelentek meg:
a Kecskeméti Hírhatár,
a Kecskeméti TV,
a Kecskemét Online,
a Bács-Kiskun Online felületén.