Lett delegáció látogatása az OBH-ban

2014. november 20-án lett egyetemi oktatókból, minisztériumi tisztségviselőkből és bírákból álló delegáció tett látogatást az Országos Bírósági Hivatalban, ahol előadásokat hallgattak a magyar igazságszolgáltatás felépítéséről, a bíróvá válás folyamatáról, a Magyar Igazságügyi Akadémia képzési rendszeréről, az európai jogi szaktanácsadói hálózatról, valamint a bíróságok központi igazgatásáról és az OBT működéséről. Az előadásokat rövid szakmai beszélgetés követte, mely informális légkörben lehetőséget adott több terület érintésére, így különösen a bíróságok kommunikációjára, a bírói munkabérekre, a kinevezések és előléptetések objektív és átlátható voltára.

A látogatás végén a delegáció kérésére a PKKB egyik tárgyalóterme is megtekintésre került.

A vendégeket dr. Matusik Tamás, a Nemzetközi Kapcsolatok Osztályának vezetője, dr Engel Izolda beosztott bíró és dr. Viplak Ádám beosztott bírósági titkár fogadta.

A szakmai látogatás záróakkordja volt egy kétnapos tanulmányútnak, melynek keretében az Igazságügyi Minisztérium szakértői, valamint magyar bírák és egyetemi oktatók a polgári igazságügyi együttműködés területén elfogadott uniós jogi aktusok gyakorlati alkalmazásával kapcsolatos magyar tapasztalatokat osztják meg a lett delegáció tagjaival.

A Lett Köztársaság Igazságügyi Minisztériuma által koordinált, európai uniós társfinanszírozású projekt (The Court of Justice of the European Union and its case law in the area of civil justice, JUST/2013/JCIV/AG/4691) keretében kerül megrendezésre. A projektben – többek között – a magyar igazságügyi tárca és az Országos Bírósági Hivatal is partnerként vesz részt.

Budapest, 2014. november 21.