Lezárult a Nyitott Bíróság 2013/2014-es tanév I. félévének programja a Szegedi Törvényszéken

Lezárult a „Nyitott Bíróságok” program 2013/14-es táné I. félévének előadássorozata, amelynek keretében a középiskolás diákoknak ismét lehetőségük nyílt a Szegedi Törvényszék és a Szegedi Ítélőtábla bírái, bírósági titkárai és bírósági ügyintézői révén különböző jogterületekkel foglalkozó előadások tanítási óra keretében történő meghallgatására, a bíróság szervezetének, az igazságszolgáltatás, valamint az egyes speciális jogterületek (polgári jog, büntető jog) működésének behatóbb megismerésére.

A Szegedi Törvényszék a Szegedi Ítélőtáblával közösen 2012. novemberében kötött megállapodást több szegedi középiskolával, így, a Deák Ferenc Gimnáziummal, az Eötvös József Gimnáziummal, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziummal, a Tömörkény István Gimnáziummal és az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziummal a „Nyitott Bíróságok” program megvalósítása érdekében.
A program a tavalyi, 2012/13-as tanévben is nagy sikerrel zárult, sok pozitív visszajelzés érkezett a gimnáziumok és diákjaik részéről.

A Szegedi Törvényszék és a Szegedi Ítélőtábla bírái és bírósági titkárai tartottak előadást a gimnáziumok osztályfőnöki és egyéb társadalmi ismereteket nyújtó órái keretében, ezen felül a Szegedi Törvényszéken tárgyaláslátogatások megszervezésére is sor került.
A látogatható tárgyalások körét elsősorban a gimnazista korosztályt érintő, érdeklődésükre számot tartó jogterületeknek megfelelően alakították ki a program előadói, amelynek eredményeképpen az érdeklődő diákok és tanáraik közel 20 időpont közül választhatták ki azokat, amelyeken részt kívántak venni.

A programban a Szegedi Törvényszék részéről tizenhárman - köztük bírák, bírósági titkárok, valamint bírósági ügyintézők - vettek részt előadóként, és a Szegedi Ítélőtábla munkatársaival együtt az öt iskola összesen 33 osztályában 70 előadást tartottak büntetőjog, polgári jog, valamint általános jogi ismeretek témakörben.

A Szegedi Törvényszék a jövőben is elkötelezett a Nyitott Bíróságok program folytatása mellett, annak kiszélesítése érdekében tárgyalásokat kíván kezdeményezni azon települések középiskoláival, ahol járásbíróság működik a megyében.

A program a tanév második félévében interaktív perszimulációs előadásokkal folytatódik a Szegedi Törvényszék.

Szeged, 2013. december 6. napján