Mediációs Panoráma - Konferencia másként, mint máskor...

Kőszeg – Szombathely 2013. június 14.-15. napján.

Ha rápillantunk a konferencia tervezett programjára elsőként két dolog tűnik szembe, az egész konferencia egy jogintézmény, a mediáció különböző aspektusairól, egy azon kör különböző cikkelyeiről szól.
Ez önmagában még nem lenne különös, azonban a kora nyári konferencia egyediségét az adja, hogy hazánkban egy - bár hasznos, ám jelenleg még nem a rangján kezelt jogintézményt  a gyakorlat, s ezen belül a különböző hivatások hogyan tudják alkalmazni.

Hogyan tudjuk egyik kézből a másikba adni, vagyis hogyan épülhetnek egymásra a különböző jogterületeken végzett eljárások?

Mit tud vele kezdeni az ügyvéd, a közjegyző?

Hogyan és mikor alkalmazhatja a bíró?

Hogyan illeszthető a jelenlegi eljárásokba?

Párbeszédre hívjuk a jogi szakmát, mely párbeszédet a most született bírósági mediáció megindulása kapcsán hirdettük meg, de koránt sem szűkül le csupán erre a témára.

Ha felelősebb állampolgári hozzáállást szeretnénk mind a jogvitákban, mind a büntetőeljárásokban, a mediáció remek lehetőség arra, hogy a felek megtanulják a jogi, és ugyanakkor az önérdek érvényesítést, mely egy fejlettebb jogi- és állampolgári kultúrának lehet alapja.

Ha a mediáció a társadalmi és a jogi felfogásban szélesebb nyilvánosságot kaphatna, hamar rájönnénk, hogy nem csodaszer, mellyel minden probléma - például a bűnözés- orvosolható, ám nem is hatástalan, csupán a jogtudósok elméjében létező idea, mely a gyakorlatban csak kevés eredményt hozhat.

A konferencián az a célunk, hogy beszéljünk a mediációról, valós helyére kerüljön ez a jogintézmény, valamint alkalmazzuk valamennyi területen, ahol ez a probléma megoldásra laklamas eszköz haszonnal forgatható.

Minden kollégát tisztelettel és szeretettel várunk erre a párbeszédre, a „Mediációs Panoráma” elnevezésű konferenciánkra.

Kollegiális üdvözlettel

                                        dr. Parti Mónika
                                             a szervezők nevében