Megkezdődött az „ülnök akadémia” a Kaposvári Törvényszéken

Szükség van rá, hogy a bíróságok nagyobb figyelmet fordítsanak az ülnökök felkészítésére, és segítsék őket az ítélkezéssel összefüggő munkájukban. 
 
Ezzel a gondolattal köszöntötte pénteken (2015. június 12.) dr. Király Péter, a Kaposvári Törvényszék elnökhelyettese a törvényszék, a Kaposvári Járásbíróság és a Kaposvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság mellé megválasztott ülnököket, megnyitva ezzel az új kezdeményezésként Kaposváron megszervezett „ülnök akadémiát”.
 
A tervek szerint az új ülnöki ciklus alatt nyolc előadásra kerül sor (ebből idén kettőre), melyek témája lesz pl. az ülnökök jogállása, a sajtó tárgyalótermi jelenléte, az ülnöki etika. 
 
Az első alkalommal dr. Várkonyi Barbara, a Kaposvári Járásbíróság bírája rövid történeti áttekintést adott, majd ismertette az ülnökök jogállását, kifejtve jogaikat és kötelezettségeiket. Szólt a legnagyobb érdeklődéssel kísért kérdésekről, mint pl. jelenlét, díjazás, de fókuszba helyezte a legkardinálisabb problémákat és azok következményeit is, mint a meg nem jelenés, változás a tanács összetételében.
 
A sorozat következő állomásaként a vidéki járásbíróságokon kerül sor hasonló előadásra.
 
A Kaposvári Törvényszék szándéka, hogy az előadások anyagán alapuló ülnöki kézikönyvet jelentet meg az előadássorozat végén, melyet az internetre feltöltve más megyékben megválasztott ülnökök is elérhetnek.
 
Kaposvár, 2015. június 12.