A megoldandó kérdések hasonlóak, az arra adott válaszok sokrétűek - interjú Juan Carlos González Álvarezzel

Juan Carlos González Álvarezt, az Európai Unió Bíróságának sajtófőnökét kérdeztük a kétnapos II. Bíróság és Kommunikáció nemzetközi konferencián.

- Járt már hazánkban korábban?
- Sajnos eddig még nem volt szerencsém ide látogatni, de az eddigiek alapján azt kell mondjam, hogy nagyon szép város Budapest. Ugyan eddig még nem láttam mindent, de amit láttam, az meggyőzött arról, hogy még vissza kell jönnöm ide.

- Ön volt az első előadó a rendezvényen. Majd egy kanadai, egy német, két magyar és egy amerikai előadó következett. Mi a véleménye az eddig látottakról?
- Érdekes volt számomra, hogy más-más bíróságok képviselőit hallhattam, olyanokét, akik hazájuk igazságszolgáltatási rendszerének hierarchiájában eltérő helyet foglalnak el, hiszen nemcsak hazai bíróságokról volt szó, hanem például az Alkotmánybíróságról is.
Annak nagyon örültem, hogy megindult a párbeszéd a jelenlévők között. Megfigyeltem, hogy a megoldandó kérdések hasonlóak voltak, ugyanakkor az arra adott válaszok nagyon sokrétűek, ebben tehát eltérések mutatkoztak.

- Tudna példákat említeni?
- Természetesen. Elhangzott, hogy ugyan nyilvánosak a tárgyalások, mégis vannak olyan országok, ahol lehet kamerát bevinni a tárgyalóterembe, míg van, ahova nem. Néhány helyen engedélyezett a bírósági közvetítés, viszont van, ahol tiltott. Ennek kapcsán érdeklődéssel hallgattam az érveket és az ellenérveket. Az Európai Unió Bíróságán például nincs engedélyezve a közvetítés.
Úgy gondolom, hogy fontos ezekről a kérdésekről beszélni, hiszen így közösen találhatunk új irányokat  a kommunikációban, ami közös érdekünk.

- Az előadásában említette, hogy 10 bíró asszisztense van, akik tevékenysége több országra terjed ki. Mi most az Önök számára a legaktuálisabb szakmai kihívás?
- Azt hiszem, hogy a közösségi média hatékony használata a legnagyobb kommunikációs feladatunk, illetve az információ minél szélesebb körű megosztása és elérhetővé tétele az állampolgárok száma. Ezen dolgozunk, ezért is hasznos számomra ez a rendezvény.

A konferenciáról szóló tudósítást itt olvashatja el.

A szűklátókörűség nem vezet sehova, kötelességünk új irányokat keresni – interjú Elisabeth Corte bíróval

 

Budapest, 2014. október 16-17.