Megtartotta második teljes ülését az Alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium

2014. április 4. napján a Szegedi Törvényszéken tartotta második teljes ülését az Alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium.

A teljes ülés első napirendi pontjaként Dr. Cséffán József, kollégiumvezető írásbeli előterjesztése és előadása alapján megtárgyalásra került az Alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium kollégiumvezetőjének 2013. évre vonatkozó beszámolója. Mint a kollégiumvezető rögzítette, a kollégium 2013. január 1. napján felállításra került, azonban a tényleges munkát a kollégiumvezető június 20. napján történt kinevezésével és a kollégiumvezető-helyettes december 1. napján történt hivatalba lépésével vehette igazán kezdetét. Az infrastuktúra kialakításával párhuzamosan, az év utolsó harmadában a jogalkalmazás során hasznosítható szakmai anyagok készültek, megkezdődött az érdemi határozatok begyűjtése, tematizálása, az ítélkezés egységességét megalapozó elemzések elkészítése. Végezetül köszönetet mondott a kollégium tagjainak és az érintett megyék törvényszéki elnökeinek, hogy 2013-ban segítették és támogatták a kollégium munkáját.

A beszámolót a jelenlévő kollégiumi tagok egyhangúlag elfogadták, majd  kiegészítésre került a Regionális Kollégium ügyrendje is.

A régió első fokú ítélkezési tapasztalatait Dr. Figula Ildikó, kollégiumvezető-helyettes és Törőcsikné dr. Gulyás Gabriella, a Szolnoki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnöke ismertette, amelynek kapcsán hasznos javaslatok is ismertetésre kerültek.

Ezt követően a Kúria joggyakorlat-elemző csoportja „Határozatszerkesztés” vizsgálata elnevezésű összefoglaló véleményével kapcsolatosan Dr. Sándorné dr. Nagy Erika, a Szolnoki Törvényszék tanácselnöke, Dr. Magyar Erzsébet, a Debreceni Törvényszék tanácselnöke, Sztrungáné dr. Tóth Tünde, a Gyulai Törvényszék kollégiumvezetője és Rózsáné dr. Markó Zsuzsanna, a Szegedi Törvényszék tanácselnöke ismertették az érintett megyékben lefolytatott vizsgálatok tapasztalatait és javaslatokat fogalmaztak meg az egységes határozatszerkesztési gyakorlat kialakítása érdekében.

Végezetül a kollégium a Pp. 85. § (2) bekezdésének módosítására tekintettel állásfoglalást fogadott el a munkavállalói költségkedvezménnyel kapcsolatos jogalkalmazási kérdésben.

Dr. Cséffán József kollégiumvezető zárszavában kiemelte, hogy a Regionális Kollégium a jövőben is az ítélkezés egységességének kialakítását tartja legfontosabb feladatának, amelynek érdekében az elkövetkezendő kollégium üléseken már kisebb témák átfogó vizsgálatára kívánják helyezni a hangsúlyt.

A kollégium soron következő programja keretében a rövidebb idejű szakmai gyakorlattal rendelkező munkaügyi bírák számára szerveznek képzést Szegeden.

Szeged, 2014. április 4.