Megújult és kibővült a Ceglédi Járásbíróság épülete

Masszív felújítási program zajlik a magyarországi bíróságokon, ennek célja a méltó munkakörülmények megteremtése és a szervezet egységének megjelenítése mellett a korszerű, szolgáltatói feltételrendszer kialakítása – emelte ki az MTI az Országos Bírósági Hivatal elnökének a Ceglédi Járásbíróság több mint félmilliárd forintból megújult épületének csütörtöki átadási ünnepségén elmondott köszöntő beszédéből. 
 
Az OBH elnökének stratégiai célkitűzése, hogy a bírósági infrastruktúra egésze a 19. századi értékeket megőrizve és a 21. század igényeihez alkalmazkodva újuljon meg. Ennek a legújabb példája a Ceglédi Járásbíróság műemléki épületének teljes rekonstrukciója és kibővítése.

dr. Gesztesi Kinga, dr. Gilbert Edit, dr. Handó Tünde

A Cegléd belvárosában álló intézmény profilja történelmi, a belseje a 21. századnak megfelelő lett. A főépület teljes felújításon, rekonstrukción esett át: az udvarban lévő, elbontott főépületrész és a melléképület helyén új, kétszintes épületszárny került kialakításra.
 
Az épületet Tóásó Pál budapesti építész tervei alapján építették meg 1909-1910-ben a Kossuth tér és a Pesti út sarkán. 
 
A Járásbíróság épületét az elmúlt fél évszázadban kétszer is felújították, de csak kis mértékben. A százévnyi használat megtette a maga hatását, s az épület megérett a korszerűsítésre és a jelentős felújításra – kívülről és belülről egyaránt.
 
A felújítás célja az volt, hogy az ügyfelek úgy érkezhessenek a bíróságra, hogy sem az ő eljárásukat, sem a bírói munkát ne hátráltathassa olyan nehézség, amit Cegléden különösen lehetett tapasztalni: a pergő vakolat, a kieső ablakok, a hideg, a száz éves épületet átjáró szél. Most már „mindenki arra tud figyelni, ami a bíróság lényege: az ítélkezési munkára” – emelte ki a sajtótájékoztatón dr. Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal elnöke (képünkön).
 
A meglévő bejáratokat megtartották, a hátsó bejárat felől pedig új bejárat létesült a védett tanúk számára. Az új épületszárny is kapott egy új speciális bejáratot, amely az őrizetben lévők számára lett kialakítva. Növelték a biztonságot is: az ügyfélforgalom elválasztásra került a dolgozói tértől, ugyanis az ügyfelek számára csak a földszint használható. A meglévő főépület alatt lévő pince-területeket is jól hasznosították: ott alakították ki a közművek fogadására, a raktározásra és a kétfős takarító személyzet elhelyezésére alkalmas helyiségeket.
 
Egy korszerű csomag- és személyvizsgáló tér is helyet kapott a földszinten lévő főbejáratnál, a hozzá csatlakozó biztonsági szolgálat őrhelyével. A felújítási munkálatokat követően az épület akadálymentes megközelítését is megteremtették a kivitelezők.

Az épület homlokzata megőrizte történelmi vonásait, mivel a korabeli tervek felhasználásával az eredeti állapotnak megfelelően állították helyre. A homlokzati nyílászárókat a meglévő ablakok osztásával megegyező, új hőszigetelő üvegezésű, fa ablakokra cserélték. A főbejárati ajtó is felújításon esett át, a hátsó kapu ajtószárnyait pedig újragyártották. A főbejárati lépcsőház udvarra néző üvegtéglából készült fala helyére, új üvegfal lett beépítve, melyet Justitia alakját ábrázoló képzőművészeti alkotás díszít.
 
A meglévő épületrész földszintjén 7 db tárgyalóterem, egy ügyfélcentrum és egy, a védett tanúk számára fenntartott helyiség lett kialakítva, míg az emeleti szinten kapott helyet a 11 db alkalmazotti iroda, az elnöki rezidencia, a szerverhelyiség és az irattárak. 
 
Az új épületszárny emeletén alakítottak ki 5 db alkalmazotti irodának és a földszintjén helyezték el az őrizetben lévők részére fenntartott váró- és beszélő helyiséget, valamint a büntető tárgyaló teremet. 
 
Dr. Hilbert Edit (képünkön, fent), a Budapest Környéki Törvényszék elnöke beszédében a Ceglédi Járásbíróság dolgozóinak a féléves munka során tanúsított helytállását, odaadását emelte ki: 
 
- Nem tudjuk kifejezni a köszönetünket az OBH munkatársaink, a saját Műszaki Főosztályunknak és a Ceglédi Járásbíróság dolgozóinak sem, hiszen mindannyian jóval többet tettek, hogy ez a beruházás színvonalasan és igényesen valósuljon meg, mint amennyi a hivatali kötelessége bárkinek lett volna. Voltak olyan pillanatok, amikor nem tudtuk megmondani, hogy ki itt a munkás, aki a kivitelezőnek az alkalmazottja és ki az, aki bíró, ki az, aki elnök és elnökhelyettes, mert ugyanúgy részt vettek az iratok cipelésében, a pakolásban – valóban a sajátjuknak érezték ezt az épületet és annak felújítását. 
 
Budapest, 2015. október 30.
 
OBH Sajtó