Meiningenben járt a Győri Törvényszék küldöttsége

2014. június 1. és június 6. között a nemzetközi kapcsolatok erősítése jegyében Meiningenben tett látogatást a Győri Törvényszék három fős küldöttsége.

A delegáció tagjai, dr. Kiss János, a Győri Járásbíróság elnökhelyettese, dr. Gécziné dr. Bárdosi Eszter, valamint dr. Juhász Eszter Győri Járásbíróság polgári bírái vasárnap este érkeztek Meiningenbe, ahol a Meiningeni Törvényszék elnök-helyettese fogadta a magyar delegációt.

Másnap a program a Meiningeni Igazságszolgáltatási Központban kezdődött, ahol a törvényszék elnöke röviden ismertette a Meiningeni Törvényszék működésével, hatásköri, illetékességi szabályaival kapcsolatos tudnivalókat, majd lehetőség nyílt az épület-komlexum megtekintésére. A program folytatásaként a törvényszéken dolgozó polgári bírákkal egy kötetlen beszélgetés következett, amit délután a Meinigeni Közigazgatási Bíróság elnökével és elnök-helyettesével folytatott szakmai tapasztalatcsere követett.  Délután három törvényszéki polgári bíró egy könnyű sétával és kolostorlátogatással egybekötött kirándulást szervezett a magyar delegáció számára a közeli Rhön hegységbe.

Kedden a hivatalos program a Meiningeni Főügyészségen indult, majd a Meiningeni Járásbíróság Elnöke mutatta be a helyi bíróság működését. A kedd délutáni program kulturális jellegű volt, meiningeni városnézéssel és a Színházmúzeum megtekintésével. Kedd este két polgári bíró látta vendégül a magyar kollégákat saját otthonában.

A szerdai program Jénában kezdődött, ahol a Türingiai  Ítélőtábla elnöke mutatta be a bíróság működését, és az egyedülálló antik kötetekkel rendelkező bírósági könyvtárat, majd délután Erfurtban a Türingiai Igazságügyi Minisztériumban folytatódott a program hivatalos része. Ezt követően maradt még idő Erfurtban egy rövid városnézésre is.

A csütörtöki napra jutott Wüzburg és a helyi Közigazgatási Bíróság megtekintése, majd este Meiningenben a Törvényszék Elnöke, a Közigazgatási Bíróság Elnöke és a Járásbíróság Elnök-helyettese egy hivatalos vacsorán vett búcsút a magyar kollégáktól.

Győr, 2014. július 10.