„Melegben is kell talárt viselni?” - Nyitott Bíróság program a Budaörsi Járásbíróságon

Több rendkívüli osztályfőnöki óra, a bírók és titkárok, fogalmazók részéről izgatott készülődés, odafigyelés és folyamatos érdeklődő együttműködés alapozta meg a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium látogatását a Budaörsi Járásbíróságon.

A bírósági dolgozók felkészültségén túl a bíróság impozáns épülete, modern terei, nyitottsága és színvonalasan felszerelt tárgyalóterme garancia volt arra, hogy a 12. évfolyamos diákok izgalmas játékba és tanulásba kezdhessenek az előadásokon megismert szabályok szerint.

A gimnázium és a bíróság együttműködése ugyanis új szakaszába lépett, az elnök és kollégái tárgyalásokra is várják a diákokat a jövőben.

A diákok 13 órára érkeztek, történelem szakos osztályfőnökükkel. A perszimuláció előtt dr. Liziczay Sándor, a Budaörsi Járásbíróság elnöke köszöntötte őket, rövid betekintést nyújtva az igazságszolgáltatás rendszerébe. Ezt követően dr. Szente László bíró vázolta a perszimulációban feldolgozásra kerülő esetet, melyet munkatársaival korábban készített elő. Tapasztalataik szerint nagy élmény a gyerekeknek a bíróság és a tárgyalt eset szereplőinek bőrébe bújni – ez a módszer több gyakorlati és erkölcsi kérdést hoz felszínre a dramatizálás, illetve az ismertetett szabályok alkalmazásának játékos megkövetelésével.

Az ügy egy kitalált rablás bűntettének bírósági tárgyalása volt, életszerűen, a valóságban is egy tárgyalás megtartásával befejezhető ügyet alapul véve. Az ügy szereplői természetesen kitalált személyek voltak. A két ülnök, a jegyzőkönyvvezető a diákok közül került ki.

A perszimulációra kétszer 45 perc állt rendelkezésre, de a „tanítási idő” hosszabbra nyúlt, számtalan kérdést tettek fel a diákok a konkrét eset részleteire, a testközelből megtapasztalt bírói munkára, a talárviselésre, a tárgyalótermi viselkedés szabályaira vonatkozóan és azzal a kérdéssel köszöntek el: „Beülhetek-e nézőként bármikor tárgyalásra, ha érdekel?”.

A Budaörsi Járásbíróság már válaszolt.

Az eseményről a Budaörsi Napló is hírt adott.