Menekültügyi konferencia Debrecenben

Kétnapos menekültügyi konferenciát tartottak az elmúlt héten a Debreceni Törvényszéken. A szeptember 22-23-án rendezett eseményt az Alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Kollégium szervezte a Debreceni Törvényszék fővédnöksége és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága anyagi támogatása mellett. A bírósági menekültügyi eljárások során felmerülő szakmai kérdések megvitatásával a konferencia jelentős hiányt pótolt, tekintettel arra, hogy az egységes menekültügyi rendszer kialakítása az Európai Unió egyik központi politikája.

A rendezvényen a résztvevők a menekültügyi őrizet elméleti és gyakorlati kérdéseiről, valamint a menekültügyi határozatok bírósági felülvizsgálata aktuális jogalkalmazási problémáiról hallhattak előadásokat, cserélhették ki tapasztalataikat.  

Mivel a menekültügyi őrizet meghosszabbítása kérdésében a menekültügyi őrizetben lévő személy fogvatartási helye szerinti járásbíróság illetékes dönteni, ezért a szakmai összejövetel első napján nyírbátori, békéscsabai és debreceni bírák, míg a második napon a menekültügyi határozatok bírósági felülvizsgálatával foglalkozó győri, pécsi, fővárosi és debreceni bírák vettek részt.

A bírósági jogalkalmazók mellett a konferencia mindkét napjára a menekültügyi hatóság, az eljárások felügyeletét ellátó ügyészség képviselői, valamint a menekültek jogvédelmét ellátó ügyvédek szintén meghívást kaptak.

A konferencia tematikáját a szervezők a menekültügyi eljárás számos elméleti és gyakorlati kérdése köré építették fel.

A menekültügyi őrizet meghosszabbításáról dr. Szép Árpád, a BÁH Menekültügyi Igazgatóság vezetője tartott előadást, dr. Kovács András a Kúria Menekültügyi Joggyakorlat-elemző Csoportjának vezetője vizsgálatuk eredményét foglalta össze, míg dr. Haraszti Katalin, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala főosztályvezető-helyettese a külföldiek fogvatartásának alapjogi dilemmáit tárta a hallgatóság elé. Az új befogadási irányelv hazai jogba való átültetéséről dr. Kiss Árpád bíró beszélt. Az első nap délutánján kifejezetten gyakorlati problémák – ügygondnok kirendelése és díja, a meghallgatás helyszíne, a fordítás kérdése, kézbesítési problémák, óvadék – kerültek terítékre. A diskurzus elsődleges célja az volt, hogy a jelenlévők közös álláspontot alakítsanak ki az egységes joggyakorlat megvalósítása érdekében.

A konferencia második napján dr. Szép Árpád, a BÁH Menekültügyi Igazgatóság vezetője a menekültügyi határozatok bírósági felülvizsgálatának gyakorlatáról, Gyulai Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi programvezetője, az Európai Hontalanügyi Hálózat elnöke az Európai Unió Bírósága menekültügyi ítélkezési gyakorlatáról és a szavahihetőség menekültügyben alakuló nemzetközi és hazai normáiról tartott előadást. dr. Varjú Márton az MTA Társadalomtudományi Kutatócsoportja tudományos főmunkatársa, egyetemi docens pedig a menekültügyi joggyakorlat emberi jogi kérdéseiről szólt. Dr. Turzó Csaba orvos szakértő, dr. Szászi Ádám bíró az életkormeghatározás kérdéseit, dr. Iván Júlia, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa a kísérő nélküli kiskorúak és az életkormeghatározás nemzetközi menekültügyi gyakorlatát vázolta fel.    

A rendezvény résztvevői egyetértettek abban, hogy hasonló, aktuális és hasznos elméleti és gyakorlati kérdéseket körüljáró konferenciákra, szakmai együtt gondolkodásra a jövőben is nagy szükség van a most talán „mostohagyermekként” kezelt menekültügyi jogalkalmazás terén.  

Debrecen, 2014. szeptember 39.

További képek a konferenciáról itt >>>