Menekültügyi őrizet – regionális oktatás Debrecenben

Speciális témakörrel, a menekültüggyel foglalkozott a régió első olyan képzése, amelyet az OBH új oktatási koncepciója alapján szervezett az Alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium Debrecenben.  Az Országos Bírósági Hivatal ugyanis ettől az évtől kezdve a Magyar Igazságügyi Akadémia központi képzései mellett a regionális képzésekre fektet nagyobb hangsúlyt. A Debreceni Törvényszéken ez volt az első ilyen oktatás.
A menekültügyi őrizet témaköre kifejezetten aktuális, nem csak a bíróság, a város szempontjából is. A Debreceni Menekülttábor bővítésére a közeljövőben 140 millió forintot fordítanak, amely a táborlakók létszámának növekedésével is együtt jár. Ez a tény a Közigazgatási és a Munkaügyi Bíróság, valamint a Debreceni Járásbíróság bírái, igazságügyi alkalmazottai számára is további leterheltséget jelent.  
 
2014-ben a KMB menekültügyi és idegenrendészeti ügycsoportjához csaknem 600 ügy érkezett, a Debreceni Járásbíróságon pedig több mint 1400 menekültügyi őrizet meghosszabbításáról kellett döntést hozni. Miután az őrizet számos alkalommal családokat érintett, az ügyekben 1118 embert személyes meghallgatására került sor. A hazai és nemzetközi elvárások szerint a jövőben az egyedi mérlegelésre és az egyes esetek egyéni értékelésére nagyobb időt kell fektetni, a meghallgatásokra a jelenleginél időt kell fordítani, ez viszont a meglévő személyi állománnyal egyelőre nem megvalósítható – mondta bevezetőjében dr. Kahler Ilona.
 
A Debreceni Törvényszék „menekültügyi őrizet, mint a menekültügyi eljárás szerves része” című képzésén, a Debreceni Törvényszék elnökének bevezetője után dr. Figula Ildikó, a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnöke, az Alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium kollégiumvezető-helyettese annak a 2015-ös törvénytervezetnek az érdekességeiről beszélt, amely az egyes migrációs, illetve menekültügyi tárgyú és más törvények jogharmonizációs célú módosításáról szól.
 
A BÁH Menekültügyi Igazgatóságának vezetője, dr. Szép Árpád a hazai menekültügyi helyzetről adott átfogó képet. A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara Alkotmányjogi Tanszékének vezetője a menedékkérők szabadsághoz való jogáról tartott előadást. Dr. Pál Zoltán, a Kúria menekültügyi joggyakorlat-elemző csoportjának tagja a csoport bírói joggyakorlatra vonatkozó megállapításait ismertette, dr. Mándi Veronika és dr. Hornyák Zsolt, a Debreceni Járásbíróság bírái pedig a menekültügyi őrizet eljárásjogi kihívásairól beszéltek az oktatás résztvevőinek. A regionális képzés kerekasztal beszélgetéssel zárult.
 
Debrecen, 2015. április 21.