Mikulás a Fővárosi Törvényszéken

Gyermekzsivaj töltötte meg december 6-án, szombaton a Fővárosi Törvényszék épületét, ahova  ellátogatott a Mikulás. A „Mikulás a Fővárosi Törvényszéken” rendezvény keretében a Mikulás és segítői reggel 10 órától este 18 óráig kreatív és zenés programokkal, vetélkedőkkel és a Mikulás-perrel várták a gyermekeket, iskolákat, szülőket, nagyszülőket és a pedagógusokat. 
 
A Fővárosi Törvényszék a Nyitott Bíróság Program keretében tartott rendezvényére, több mint kétszázötven gyermek érkezett pedagógusok, szülők, és nagyobb testvérek kíséretében. Az épület több terme izgalmas helyszínné alakult Kutatfalvától Kötésfalván keresztül Mikulásfalván át vezetett az út a Mikulás otthonáig. Emellett kreatív kuckó, zenés produkció és a Mikulás per is várta az érdeklődőket. 
 
Egyebek mellett olyan kvízkérdésekre kellett választ találni, hogy vajon kerékbilincs, lábbilincs vagy csizma van a Mikulás lábán, de az a feladat is a gyerekekre várt, hogy puzzle darabokból  állítsák össze a Tekintetes Sárkány József elnök úr tiszteletére készített fotóalbum borítójának fotóját. A kreatív kuckóban Justitia kardját és Mikulás kitűzőket lehetett készíteni. Paragrafus jelből formálódtak a karácsonyfa díszek, és a gyerekek fantáziája által még a bírói kalapács is kiszínesedett. A torkos csemeték egyedi borítású szaloncukrot készítettek, amit tesztelés céljából azonnal meg is ettek. A gyerekek Mikulásfalván személyesen találkozhattak a Mikulással, aki egy kis meglepetéssel kedveskedett nekik.
 
Dr. Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke az épület dísztermében köszöntötte a rendezvényre látogató gyermekeket, pedagógusokat, és szülőket, majd Petrovics Anikó és Kossuth Gergő zenés karácsonyi előadását hallgatták meg kicsik és nagyok.
 
A délután kiemelt programja a Mikulás per volt, amelyben arról kellett a gyermekbíróságnak döntenie, hogy a Mikulás valóban átengedte-e a szánvezetést a tejittas Rudolfnak. A Fővárosi Törvényszék dísztermében megtartott tárgyalás nemcsak a példátlan „bűnesetet” elbíráló  martonvásári Beethoven Általános Iskola 5.b. osztályának, hanem a közönségnek is életre szóló élménnyé vált. 
 
A martonvásári iskolát sorsolta ki a Fővárosi Törvényszék Mikulása a pályázó iskolák közül a per eljátszására. A bíró, az ülnökök, az ügyész, az  ügyvéd és a tanúk , így Mézeskalács őrmester, Torkos manó, Rudolf a rénszarvas és Tejbetök szakértő szerepét is ők alakították. A bíróság végül  bűncselekmény hiányában felmentette a Mikulást a szánvezetés tiltott átengedése bűntettének vádja alól, így aznap este boldogan kereste fel azokat a gyerekeket, akiket addig még nem látogatott meg. Dr. Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke a rendezvény zárásaként örömét fejezte ki, hogy a „Mikulás a Fővárosi Törvényszéken” című program több száz résztvevőnek szerzett kellemes pillanatokat. 
 
Köszönjük valamennyi gyermeknek, szülőnek, nagyszülőnek és pedagógusnak, hogy részt vettek az egész napos rendezvényünkön! Köszönjük, a martonvásári  Beethoven Általános Iskola 5. b. osztályának a kiváló szerepjátékot, az osztályfőnöknek és a szülőknek pedig a lelkes felkészítést és a támogatást! 
 
Budapest, 2014. december 9.