„Minden állam alapja a fiatalok oktatása” – interjú Rozsnyai Balázzsal

A Magyar Igazságügyi Akadémián 2016. október 13. és 14. között megrendezett IV. Bíróság és Kommunikáció Nemzetközi Konferencia vendége a Hajdúböszörményi Járásbíróság bírája Rozsnyai Balázs volt, aki előadásában kiemelten foglalkozott a bíróság és nyilvánosság kapcsolatával.  
 
Lehet-e szankcionálni azt a médiumot, amelyik nem a jogszabályoknak megfelelően jár el egy tárgyalás közvetítése során?
 
Elméletileg igen. Nekünk, eljáró bíróként kötelességünk a tárgyalás rendjének a betartatása, ennek érdekében először rendre utasítjuk a rendzavaró magatartást tanúsító személyt, és ha ez nem elég, pénzbírsággal sújtjuk. Továbbá az eljárási törvényeink alapján az eljáró bíró az eljárás bármely szakaszában visszavonhatja a hang és képfelvételre vonatkozó engedélyét azért, hogy biztosítsa a tárgyalás folyamatosságát és zavartalanságát. Azonban, ahogy említettem, ezek csak elméleti lehetőségek, mivel a gyakorlatban a média képviselői betartják a szabályokat és ügyelnek a bírósági tárgyalások méltóságának a megőrzésére, és ha vannak is zavaró magatartások, bőven elegendő őket emlékeztetni az etikai jellegű szabályokra.
 
Előadásában a modern kommunikációs eszközök között említette a sajtószóvivőket. A mai felgyorsult világban mi a legfontosabb feladatuk a bírósági szóvivőknek? Hogyan kell kommunikálniuk?
 
Bizonyos értelemben a kérdésében már benne van a válasz.  Úgy gondolom, hogy a mi gyorsan forgó világunkban, ahol minden sebesen változik, általában az embereknek nincs elég idejük, ezért egyszerű és tiszta nyelvezet szükséges. A szóvivők a nyilvánossággal összekötő csatornáink, ezért nem lehet túlzottan jogászi a nyelvezet, vagy éppen körmondatokkal teli, hanem a megérthetőségre kell törekedniük.
 
Mit gondol, kell- e minden bíróságnak facebook oldalt üzemeltetnie? Miért fontos ez egy közintézmény számára?
 
Nekem személy szerint nincs Facebook profilom, ettől eltekintve azonban látom, hogy majdnem mindenki rendelkezik ilyennel és, mint megtudtam a legtöbb ember átlagosan 20 percet tölt el naponta a közösségi oldalakon. Emiatt határozottan úgy gondolom, hogy bölcs volna, ha a bíróságok is kihasználnák ezt a nagy lehetőséget, mivel a közösségi oldalakon képeket mutathatnánk és bemutathatnánk egy kicsit kik is vagyunk, mit csinálunk, mondhatni megszemélyesítenénk az intézményeinket, amelyek a kívülállóknak igencsak arctalannak tűnhetnek. Ennek a bemutatásnak a mélysége már más kérdés. Ahogy láttuk a konferencián: néhány országban a személyzetük tagjait, a bírákat is bemutatják a Facebookon.
 
 
Mi az a külföldi jól bevált kommunikációs gyakorlat, amit itthon is meglehetne valósítani?
 
Minden résztvevő ország kiemelten fontosnak tartotta a szóvivők képzését, amely lehetővé teheti számukra a hatékony kommunikációt a média képviselőivel és egyúttal a nyilvánossággal is. Arra is vannak kísérletek, hogy közelebb hozzák a bíróságokhoz az újságírókat, például informális közös beszélgetésekkel, de csak néhány ország képviselője említette, hogy szerveznek képzéseket az újságíróknak a bírósági tevékenységekről, ami, szerintem egy nagyszerű ötlet. Hogyha mi, mármint a bíróságok és a média, azért vagyunk, hogy a nyilvánosságot szolgáljuk, akkor miért ne képeznénk mindkét oldalt a tiszta és hibamentes információáramlás érdekében.
 
Mi volt az ön számára a legemlékezetesebb tanulság a konferencia során?
 
Mindegyik előadás érdekes és igen tanulságos volt, ezért nehéz erre válaszolni. Mégis azt gondolom, hogy valamennyi résztvevő megtanulhatta a leckét, hogy a fiatalabb generáció képzése létfontosságú. Ahogy az ókori görög filozófus, Diogenész mondta: “Minden állam alapja, a fiatalok oktatása”.