MTA tudományos ülés a Veszprémi Törvényszéken

A Veszprémi Törvényszék adott otthont a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottság Büntetőjogi Munkabizottsága tudományos ülésének december 6-án, melyen a büntetőjogi munkabizottság által kiadott Büntetőjogi Tanulmányok című, XV. jubileumi kötetébe kerülő tanulmányok kiválasztására és bemutatására került sor.

A jeles esemény vendégeit dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke fogadta. A tudományos ülést dr. Bótor Szabolcs törvényszéki csoportvezető bíró, a bizottság titkára nyitotta meg, a tanácskozás levezetője dr. Magyar Károly, a büntetőjogi munkabizottság és egyben a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke volt. Az ülésen a Zalaegerszegi, a Győri és a Veszprémi Törvényszék büntető kollégiumának vezetői, tanácselnökei, a Veszprém Megyei Főügyészség képviselője, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem Jog- és Államtudományi karának több elismert oktatója, illetve a kötet szerzői: bírák, bírósági titkárok és fogalmazók, PhD hallgatók és fiatal kutatók vettek részt.

A tudományos ülésen dr. Jungi Eszter, a kötet szerkesztője, a Győri Törvényszék tanácselnöke és a kötet szerzői mutatták be a tanulmányokat, ismertették azok téziseit. Ezek magas színvonala alapján a munkabizottság valamennyi tanulmánynak a kötetbe való felvételéről határozott.

A mintegy 3,5 órás ülést követően a vendégek megtekintették a Veszprémi Törvényszék által létrehozott új börtönmúzeumot, mely a volt várbörtön épületében került kialakításra.

A következő tudományos ülés 2014 tavaszán várható.