Múzeumlátogatás Székesfehérváron

A "Fenntartható Fejlődés Program" keretében múzeumlátogatásra invitálta munkatársait 2016. október 11-én a Székesfehérvári Törvényszék. Az érdeklődők a Szent István Király Múzeum „Kincsek és titkok” című kiállításán mélyíthették el tudásukat, megtekinthették a 23 részes nagyszentmiklósi aranykincs néhány darabját, az ún. bécsi szablyát és a prágai Szent István kard hiteles másolatát is.
 
A tárlatvezetés során számos érdekességet hallhattak a kincs megtalálásának történetéről, illetve arra a kérdésre is választ kaphattak, hogy miért éppen Prágában van Szent István kardja. A kiállítást színesebbé tették azok a háromdimenziós játékok, melyekkel kívül-belül megtekinthetők az avarkori jurták és szemrevételezhetők azok lakói is.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyakorolni lehetett emellett a kódolvasást, és ha akarták, azt is megtudhatták a hölgyek, hány lovat fizettek volna értük az avarkorban. A tartalmas program során a látogatók a múzeum belső udvarán megtekinthették a püspöki székesegyház déli tornyában a nyáron feltárt kripta 600 éves – összetört állapotban, de szinte teljes egészében fennmaradt – fedlapját, és kötetlen beszélgetésre is lehetőségük volt a múzeum őket kalauzoló munkatársaival.
 
Székesfehérvár, 2016. október 24.