Nagyköveti fogadás az Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) 2016. október 25-én, a Magyar Igazságügyi Akadémián szakmai konferenciát tartott a budapesti nagykövetségek képviselőinek. Az Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából szervezett eseményen egyebek mellett az OBH országos programjainak eredményeiről számoltak be a bírósági szervezet képviselői.
 
Az Igazságszolgáltatás Európai Napját az Európai Tanács Miniszteri Bizottságának döntése nyomán minden év októberében ünnepeljük. Ilyenkor Európa-szerte, így Magyarországon is nyílt napokat szerveznek a bíróságokon. A kezdeményezés célja, hogy az igazságszolgáltatás minél közelebb kerüljön az állampolgárokhoz. Minél jobban megismerhessék, megérthessék jogaikat, a bírósági rendszer, illetve a polgári igazságszolgáltatás tényleges működését.
 
Az OBH e nap alkalmából csaknem 30 különböző ország budapesti nagykövetségének delegáltjait fogadta. Az esemény célja volt a jó partnerségi viszony kiépítése és fenntartása más országok igazságügyi szerveivel, hiszen ez ad lehetőséget a tapasztalatcserére, a közös gondolkodásra és a jó gyakorlatok megosztására.
 
A rendezvényt dr. Handó Tünde, az OBH elnöke nyitotta meg és köszöntötte a nagykövetségek képviselőit. Elmondta: a bíróság nem azért van, hogy megnehezítse az emberek életét, hanem az a feladata, hogy megkönnyítse. Nem vitás, hogy a szabályokat be kell tartani, illetve betartásukat a bíróságoknak következetesen meg kell követelni. A jogszerűségre törekedni nagyon lényeges, de nem önmagában és önmagáért fontos. Azért kell betartani és betartatni a jogszabályokat, hogy ezzel könnyebbé, egyszerűbbé tegyük az emberek életét. Csakis így válhat a bírói kar a jogállam zászlóshajójává, amely az élő jogot – egyes emberi sorsok alakulásán keresztül a törvényhozói célok mikénti megvalósulását – alakítja.
 
Az OBH elnöke beszélt az elnöki ciklus félidejének eredményeiről, felhívta a figyelmet a nemrég megjelent „Bíróság – Az igazság szolgálatában” című kötetre. Beszámolt a javuló ügyforgalmi adatokról, és arról, hogy a „klasszikus” ítélkezési funkció mellett a bíróságok társadalmi felelősségvállalásból eredő többlettevékenységei is egyre szerteágazóbbak. Az OBH több országos programot indított, melyek rendkívül sikeresek, igen népszerűek. A „Nyitott bíróság” program a jogismeret terjesztésében való részvételt mozdítja elő, a „Gyermekközpontú igazságszolgáltatás” program legfontosabb célkitűzése a gyermekek érdekeinek érvényesítése. A „Tanúgondozás és áldozatvédelem” program elsődleges célja segítséget nyújtani ahhoz, hogy az idézett tanúk magabiztosan, jogaikat ismerve tudjanak megjelenni a bírósági tárgyalásokon. A „Bírósági közvetítés” program pedig arra hivatott, hogy perbeszéd helyett párbeszédre ösztönözze a feleket vitás ügyeikben. E programok mind-mind a bíróságok nyitottságát, a bírósági működés szolgáltató jellegét helyezik előtérbe, azt az igényt testesítik meg, hogy az igazságszolgáltatás legyen az ügyfelek számára könnyen elérhető, a bíráskodás pedig megismerhető és érthető.
 
 
 
 
Budapest, 2016. október 25.