Nagyon elégedettek voltak a magyarországi programokkal a külföldi vendégbírók

Befejeződött az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN) Csereprogramja keretében a Magyar Igazságügyi Akadémia Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya által szervezett első kéthetes magyarországi szakmai program, melynek részeként 2014. május 5-én hat külföldi bíró érkezett hazánkba csoportos szakmai látogatásra.

A négy francia, egy spanyol és egy olasz közigazgatási, büntető és polgári ügyszakos bíró először megismerkedett a magyar jogrendszerrel, a bírósági szervezettel és annak működésével, valamint az igazgatási rendszerrel. A tárgyaláslátogatást már ezen alapvető információk birtokában kezdték meg. A Fővárosi Törvényszéken, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon és a Pesti Központi Kerületi Bíróságon megtekintett tárgyalások előtt és után is angolul beszélő bírák, illetve titkárok adtak számukra felvilágosítást a szóban forgó ügyről és jogi hátteréről.

A bírósági programok mellett a csoport felkereste az Országos Bírósági Hivatalt, a Legfőbb Ügyészséget, az Alkotmánybíróságot, illetve a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot is. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál dr. Péterfalvi Attila elnök köszöntötte a külföldi bírákat, akik érdekes prezentációkból ismerhették meg az adatvédelem aktuális kihívásait, az Alkotmánybíróságon pedig dr. Kovács Péter, dr. Lévay Miklós, dr. Bragyova András és dr. Stumpf István alkotmánybírák tartottak számukra konzultációval egybekötött angol nyelvű előadásokat néhány érdekes ügy bemutatásán keresztül a hazai alkotmánybíráskodás napjainkig ívelő történetéről.

A második héten a résztvevők Szegedre utaztak, ahol a Szegedi Törvényszéken és a Szegedi Ítélőtáblán jártak, és ott is színes szakmai programokon vettek részt.

A külföldi bírák szabadidejükben megtekintették a főváros és a csongrádi megyeszékhely fontosabb nevezetességeit, megkóstoltak néhány jellegzetes magyar étel- és italkülönlegességet, továbbá ízelítőt kaptak a helyi szokásokból is. A szakmai kurzus zárásaként a résztvevők értékelték az eseményeket, és megvitatták tapasztalataikat. Elmondásuk szerint a program remekül sikerült, ami a kiváló szervezésnek köszönhető. A résztvevők kiemelték, hogy a szakmai programok hasznosak és tanulságosak, a szabadidős rendezvények pedig nagyon kellemesek voltak. Mindannyian köszönetüket fejezték ki a szívélyes fogadtatásért, és azért, hogy a komoly munka mellett egy kis kikapcsolódásra is volt lehetőség.