Nagyszabású számítástechnikai fejlesztés a Nyíregyházi Törvényszéken

Nagyszabású számítástechnikai fejlesztés valósul meg a Nyíregyházi Törvényszéken az Elektronikus szolgáltatások kiterjesztése és az emberi erőforrások optimalizálása az ítélkezés időszerűségének javítása érdekében megvalósuló EKOP 2.1.22 (úgynevezett Levelező) projekt keretében.
 
Dr. Nyakó Zsuzsanna a Nyíregyházi Törvényszék elnöke interjút adott a nyíregyházi Kölcsey Televízió számára (http://www.kolcseytv.hu). Elnök asszony a riportban beszámolt arról, hogy a program keretében 224 számítógépet kap a törvényszék, amely lehetővé teszi a bírók, a bírósági titkárok és a kezelő irodák elavult számítógépeinek a cseréjét.
 
A program az ügyfelek számára is jelentős újításokat tartalmaz, hiszen a nap 24 óráján keresztül lehetőséget nyújt számukra, hogy elektronikus úton terjesszék elő panaszaikat. Kiemelt jelentőséggel hangzott el a riportban az is, hogy egy eljárási időkalkulátor áll majd az ügyfelek rendelkezésére polgári ügyszakban, mely alapján a felperes eldöntheti - amennyiben a törvény lehetőséget ad számára-, hogy melyik bíróságon indítson pert. 
 
A fejlesztések célja az, hogy az igazságszolgáltatás szolgáltató jellege erősödjön és a döntéshozatal minél gyorsabb legyen. 
 
Nyíregyháza, 2014. május 22.
 
A Nyíregyházi Törvényszék Sajtóosztálya