Nemzetközi csereprogram: külföldi bírák és titkárok a Fővárosi Törvényszéken

A Fővárosi Törvényszék 2015. november 24. és 29. között vendégül látta az EJTN rövid távú bírói csereprogramjában Magyarországra érkező nyolc külföldi bírót, akik közül hat polgári ügyszakos, egy közigatgatási és egy büntető ügyszakos volt.

2015. november 30. és december 1. között az EJTN AIAKOS elnevezésű titkári csereprogram keretében látogatott el hozzánk nyolc külföldi titkár, illetve kezdő bíró, Németországból, Lengyelországból, Romániából, Szlovákiából, Belgiumból, Csehországból és Horvátországból.

A vendéglátók változatos szakmai és közösségi programokat szerveztek: előadásokon mutatták be a Fővárosi Törvényszék és a magyar ítélkezés sajátosságait minden ügyszakban, továbbá feldolgoztak európai uniós jogot érintő témákat is (szociális biztonsági koordináció, terheltek jogait érintő irányelvek). Az előadások mellett a vendégek tárgyalásokat látogattak, amelyek remek alkalmat nyújtott a magyar ítélkezés gyakorlatorientált szemléltetésére. A tárgyalásokat követően a magyar kollégák és a vendég bírák között szóba kerültek az országok közötti hasonlóságok és különbözőségek. A tartalmas szakmai program mellett a vendégeknek lehetőségük nyílt Budapest színes kulturális és művészeti kincseinek megismerésére és különféle szórakoztató programok beiktatására is.

A vendégek elégedetten távoztak a tanulmányút végeztével, írásos visszajelzéseik alapján a törvényszék – közösen az Országos Bírósági Hivatallal és részben a Szekszárdi Törvényszékkel – szakmailag hasznos és egyúttal élményekben gazdag programot állított össze.

Budapest, 2015. december 8.