Nemzetközi együttműködés büntetőügyekben - interjú Corinna Schifferssel és Borislav Panchovval

Az Európai Igazságügyi Képző Hálózat (EJTN) a Magyar Igazságügyi Akadémiával együttműködve „Nemzetközi együttműködés büntetőügyekben – európai elfogatóparancs és kölcsönös jogsegély szimulációk” címmel háromnapos szemináriumot szervezett 2015. április 13-15. között a Magyar Igazságügyi Akadémián.

A szeminárium egy német és egy bolgár részvevőjét kérdeztük tapasztalataikról, a konferencia előnyeiről. Elsőként Corinna Schiffers, a németországi Mönchengladbach városának ügyésze adott interjút:

Járt már korábban hazánkban vagy más EJTN szemináriumon?
Sok magyar barátom van, így gyakran járok Magyarországra – elsősorban Budapestre - látogatóba, EJTN szervezésében tartott szemináriumon azonban most veszek részt először.

Hogyan értékeli a képzést, mennyire volt hasznos az elmúlt három nap?
A szervezéssel és a programokkal maximálisan elégedett vagyok. Tetszett, hogy az előadások és a gyakorlati foglalkozások váltották egymást. Kiemelném a csoportos foglalkozások hasznosságát, nagyon sokat tanultunk egymástól. Az első napon a nemzeti csapatok anyanyelvükön dolgoztak együtt, a második napon már vegyes csoportokban oldottuk meg a felmerült problémákat. Ekkor persze sokkal nehezebb volt a kiosztott feladatok megoldása, hiszen közös álláspontra kellett jutnunk. De végül a problémák nagy részét megoldottuk. Előnye volt a vegyes csoportnak, hogy megismertük az egyes nemzeti jogok közötti különbségeket és a hasonlóságokat is. A szimuláció teljesen életszerű volt, a csoportok közötti vita, eltérő álláspont pedig szintén a valóságot tükrözte.
A szeminárium másik nagy előnyeként a kapcsolatok kiépítését tudnám kiemelni. Így más államok szakembereivel közvetlenül fel tudom majd venni a kapcsolatot a jövőben, és egymás segítségére lehetünk egy-egy ügy kapcsán.

A foglalkozásokat követően részt vett a szabad programokon?
Tegnap este egy gyönyörű magyar étteremben vacsora mellett volt lehetőségünk kötetlen beszélgetésre. A szabadidőmben pedig meglátogattam Magyarországon élő barátaimat. Német kollégáim azonban felfedezték Budapest látványosságait, megkóstolták nemzeti ételeit.

Borislav Panchovot, a bolgár Pazardzhik ügyészét is megkérdeztük arról, hogy hogyan érezte magát nálunk és hogyan értékeli a szemináriumot:

Először vagyok Magyarországon, EJTN szemináriumon pedig harmadik alkalommal. Két éve egy rövidebb csereprogramban vehettem részt, majd a tavalyi év során 3 hónapot töltöttem el Hollandiában. A Magyarországon megrendezett képzést nagyon hasznosnak ítélem meg, pontosan annak gyakorlatorientáltsága miatt.
Nagyon tetszett, hogy a résztvevő magyar, bolgár és német bírák, illetve ügyészek angol nyelven valós tényállást és problémákat dolgoztak fel szimulációkon keresztül. Közösen vitattuk meg, mit kell csinálnunk, ha felmerül egy határokon átnyúló büntetőjogi probléma. Az életben is mindig vannak nehézségek munkánk során, ekkor összedugjuk a fejünket, és közösen gondolkodunk. Én a mindennapokban is találkozom ilyen ügyekkel, így a terület nem volt új a számomra.
Foglalkoztunk a kölcsönös jogsegély elvén alapuló jogi eszközök igénybevételének lehetőségével, a büntetőügyekben történő igazságügyi együttműködéssel kapcsolatos gyakorlati problémákkal, és közösen kerestünk megoldási lehetőségeket. Sok problémát megoldottunk, de nem mindet. Mindenki a saját álláspontját képviselte, így nagyon fontos a koordináció az államok között.

A foglalkozásokat követően részt vett a szabad programokon?
Igen, mivel először vagyok Budapesten, megnéztem a város nevezetességeit, az építészeti remekműveket. Gyönyörű éjszaka a kivilágított város. Remélem még lesz alkalmam visszatérni.

Budapest, 2015. április 15.