Nemzetközi Konferenciatárgyalás a Gyöngyösi Járásbíróságon

A nagyobb értékre, bűnszövetségben, üzletszerűen és dolog elleni erőszakkal elkövetett, több rendbeli lopás bűntette miatt indult büntetőeljárásban az ügy III. rendű vádlottja egy osztrák büntetés-végrehajtási intézetben előzetes letartóztatásban volt, majd az eljárás jelen szakaszában már nem jogerős szabadságvesztést tölt.

Mivel Ausztriában fellebbezés folytán a másodfokú eljárás még folyamatban van, az időszerűség megtartása érdekében a bíróság az osztrák hatóságok részére videokonferencia útján történő kihallgatás lefolytatására irányuló megkeresést küldött, mely alapján az Európai Unió tagállamai közötti kölcsönös bűnügyi jogsegélyről szóló egyezmény kihirdetéséről szóló 2005. évi CXVI. törvény 10. cikkében rögzített videokonferencia útján történő tárgyalásra került sor.

A Gyöngyösi Járásbíróságon az Országos Bírósági Hivatal és az Egri Törvényszék informatikai osztályának munkatársai próbahívást követően 2014. szeptember hó 16. napján 10 órakor biztosították a bíróság részére a tárgyalás zavartalan lefolytatásának technikai feltételeit. A bíróság munkáját az osztrák hatóságok képviselőjeként a III. rendű vádlott mellett jelen lévő osztrák ügyész, és a bíróság által kirendelt német tolmács segítette.

A tárgyaláson a vádlottak és a tanúk kihallgatása megtörtént, a bíróság a következő tárgyalási határnapot 2014. november 25. napjának 13 óráját tűzte ki ugyancsak videokonferencia útján történő tárgyalás keretében.

Eger, 2014. szeptember 17.