Nyílt nap a Tatabányai Törvényszéken

A Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából a Tatabányai Törvényszéken november 8-án megtartott rendezvényen 130 diák vett részt - a tatabányai Árpád Gimnázium végzős hallgatói-, délelőtt két osztály és délután két osztály. A törvényszék épületébe belépve minden megjelent diák kapott egy  -az alkalomra készült-  szórólapot, amely a bíróság épülete történetének összefoglalóját és a nyílt napra szóló nem hivatalos "idéző végzést" tartalmazott.

A bíróság dísztermében fogadott diákokat dr. Csorba Zsolt Ödön, a törvényszék elnöke és dr. Bicskey István kollégiumvezető köszöntötte, majd a résztvevők előadásokat hallgathattak a peres eljárás menetéről, a bírósághoz fordulás módjáról és lehetőségeiről, a bíróvá váláshoz szükséges szakmai feltételekről, a bíró munkájáról, a hatalmai ágak megosztásában a bíróság szerepéről, valamint a bírósági közvetítésről. Az előadásokat dr. Bicskey István kollégiumvezető, Majorosné dr. Köck Ildikó bírósági titkár és dr. Sarkadi Mónika bírósági fogalmazó tartották.

A résztvevők ezen kívül megnézhettek egy üres bírósági tárgyalótermet ezáltal is megismerkedve a peres eljárás szereplőinek ülésrendjével, a perek helyszínének légkörével, közelről szemügyre vehették a bírói talárt és egy vaskos peres ügyiratot, valamint érdekességképpen láthatták a "bv. őrzőt", vagyis a büntető eljárásban fogva tartott rabok bírósági őrző helyét.

A rendezvény jó hangulatban telt, a diákok lelkesen vettek részt a programokban, a végén pedig kérdésekkel fordultak az előadókhoz, például, hogy használunk-e a bírósági tárgyaláson kalapácsot, és hogy miért hosszadalmasak a perek.
 

2013. november 9.