Nyilvánosság konferencia a Pécsi Ítélőtáblán

Az igazságügyi adatkezelésről és a tájékoztatásról rendezett regionális konferenciát az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és a Pécsi Ítélőtábla pénteken a baranyai megyeszékhelyen.
 
Az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Kommunikációs Munkacsoport 2013. évi feladataként határozta meg az igazságügyi adatkezelésről és tájékoztatásról szóló törvénytervezet előkészítő munkálatainak megszervezését. 2013 májusában készült el a „Vitaanyag az igazságügyi adatkezelésről és a bírósági tájékoztatásról szóló törvénytervezet előzetes egyeztetéséhez”, amelyet a munkacsoport észrevételezésre, véleményezésre megküldött valamennyi bíró, valamint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke számára. 
 
A vélemények alapján átdolgozott vitaanyagot a Kommunikációs Munkacsoport nyilvánosan - az ítélőtáblák illetékességi területéhez igazodó - regionális konferenciákon mutatja be és bocsátja vitára a bíróságok, az ügyészi és az ügyvédi kar, az egyetemek és a sajtó, továbbá a rendőrség helyi képviselői részére.
 
Szeged, majd Debrecen után pénteken Pécsett rendeztek a témában konferenciát, amelyet dr. Gyarmathy Judit az OBH elnökhelyettese nyitott meg. Dr.Harangozó Attilának, a Szegedi Ítélőtábla elnökének és a vitaanyag egyik kidolgozójának bevezetője után dr. Répássy Róbert, a KIM államtitkára elmondta, hogy a terület önálló törvényi szabályozásának szükségességéről az igazságügyi kormányzat nincs meggyőződve, de készen áll az együttműködésre, ugyanakkor arról biztosította a résztvevőket, hogy a minisztérium is szükségesnek tartja szabályozás megalkotását főként a tárgyalótermi médianyilvánosság vonatkozásában. Dr. Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke, dr. Eperjes Krisztián, a Legfőbb Ügyészség főtitkára, dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke és dr. Balogh Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem tudományos főmunkatársa tartalmas előadásaik során szakterületük szemszögéből világítottak rá a nyilvánosság és az adatvédelem kérdésének aspektusaira. Zárszóként dr.Hilbert Edit, a Budapest Környéki Törvényszék és egyben a Kommunikációs Munkacsoport elnöke foglalta össze a konferencián elhangzottakat.
 
Bővebb információ az alábbi linken.
 
Pécs, 2014. június 23.