A Nyíregyházi Törvényszék összbírói értekezletéről tudósított a Szabolcs Online

Hétfőn, Nyíregyházán tartanak éves összbírói értekezletet, amin vendégként jelen lesz dr. Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnöke, és dr. Balla Lajos a Debreceni Ítélőtábla elnöke.

A Nyíregyházi Törvényszék Elnöke, dr. Gyulai Gábor a megye 2012. évi működéséről a Nyíregyházi Törvényszék díszteremben összbírói értekezletet tart. Az összbírói értekezleten részt vesz Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Dr. Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke. (A Nyíregyházi Törvényszékről fellebbezéssel tovább tárgyalt ügyekben a Debreceni Ítélőtábla hoz jogerős döntést).

Az értekezleten a működési feltételek mellett az ügyszámot, és a hátralékos ügyek arányát szokták összevetni a korábbi éves adatokkal. Ezekben nem szokott jelentős eltérés keletkezni, azonban egy-egy jogszabályváltozás hatással van a számokra. Azzal, hogy bizonyos ügyeket bírósági titkárok bírálnak el, csökkent az ügyszám, viszont azzal, hogy a zaklatás bűncselekménnyé minősült, megnőtt az esetek száma.

A bűn és az ítélet olyan kapcsolatban van egymással, mint a kiáltás és a visszhang. Ha nem lennének arányban, az bajt jelezne – mondta dr. Handó Tünde az OBH elnöke Nyíregyházán.

2013. április 29., www.szon.hu