Nyitott Bíróság az EFOTT Fesztiválon

A Székesfehérvári Törvényszék – rendhagyó módon – a Nyitott bíróság program keretein belül idén először képviseltette magát Velencén, a 2016. július 13-16. között megtartott Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján. 
 
Az EFOTT “Civil tér” elnevezésű helyszínén a már évek óta sikeresen működő “Sziget Bíróság” mintájára a Székesfehérvári Törvényszék lelkes, ifjú kollégái megjelenésükkel lehetőséget adtak a fesztiválozók számára arra, hogy a tárgyalótermeken, a bíróság épületén kívül, kötetlen formában bővíthessék a bírósági szervezet, a bírói munka tárgyában az érdeklődésüket. A rendezvény célja az volt, hogy a fiatalokhoz közelebb kerüljön összességében is az igazságszolgáltatás működése, ezáltal elősegítve a jogkövető magatartást, valamint a bíróságok működésébe és döntéseibe vetett bizalom erősítését. 
 
Aktualitásokat tartalmazó 10-15 kérdésből álló kvízeket (pl. börtönszleng-totó, kábítószer-kvíz stb.) is kitölthettek az érdeklődők. A játékos feladatokban részt vevő – főként a 18-25 éves korosztályhoz tartozó -, több, mint 120 fiatal összesen 178 tesztet töltött ki. A kvízek közül a legnépszerűbbek a büntetőjogi, szabálysértési és a bírósági közvetítésről szólóak voltak. 
 
A rendezvényen a kedvezőtlen időjárás miatt végülis két napon képviselhette magát a Székesfehérvári Törvényszék - összesen 14 fő bíró, bírósági titkár és fogalmazó kollégával. Összességében az előzetes várakozásokat messze felülmúló érdeklődés volt tapasztalható a bíróság iránt. A Nyitott Bíróság Program már elért sikerei alapján elmondható, hogy az elsősorban a felső tagozatos és a középiskolás korosztály eddig is nagy számban látogatott a bíróságra és vett részt rendhagyó osztályfőnöki órákon. Ezúttal a felsőoktatásban tanuló fiatal felnőttek is nagy számban szereztek ismeretanyagot a bírósági szervezettel, az igazságszolgáltatás működésével kapcsolatban.
 
 
Székesfehérvár, 2016. július 21.