Nyitott Bíróság a Budai Központi Kerületi Bíróságon

A Nyitott Bíróság program keretében perszimulációval egybekötött előadást tartott a Budai Központi Kerületi Bíróság öt bírósági titkára, két fogalmazója és a program koordinátora 2015. november 10-én délelőtt az Újbudai Széchenyi István Gimnázium végzős tanulói részére a bíróságon, míg délután a Lauder Javne Iskolába látogattak el perszimulációs játékra. 
 
A tanulók egy rablási cselekményt feldolgozó büntetőügy történetén keresztül ismerkedhettek meg a bírósági tárgyalás folyamatával, kezdve a vádirat ismertetésétől, egészen az ítélethozatalig. A program összeállításánál fontos szempont volt, hogy a kiválasztott és a tanulók által feldolgozott bűncselekmény kézzelfogható, a tizenéves korosztály számára érthető és figyelem felkeltő legyen. 
 
A diákok rendkívül lelkesek és érdeklődőek voltak, átélték és komolyan vették a szerepüket. A tárgyalást követően mind a tanulók, mind pedig a kísérő tanáraik számos gyakorlati kérdést feltettek a hazai igazságszolgáltatás működéséről, így – többek között – az ülnökök büntetőeljárásban betöltött szerepére, illetve a bíróságok büntetéskiszabási gyakorlatára is rákérdeztek. 
 
A budai bíróságon a program 2014. februári indulása óta több, mint 40 rendezvény megszervezésére került sor, azokon összesen 759 diák vett részt.
 
Budapest, 2015. november 12.