"Nyitott Bíróság" évértékelő a Szegedi Ítélőtáblán

Országosan immár 32 ezer diák kapcsolódott be a "Nyitott bíróságok" programsorozat rendezvényeibe, amelynek Csongrád megyei értékelését a Szegedi Ítélőtábla dísztermében tartották meg hétfő délelőtt.
 
Két évvel ezelőtt az Országos Bírósági Hivatal (OBH) kezdeményezésére indult el a "Nyitott bíróságok" program, amelynek egyik eleme, hogy bírók és bírósági titkárok tartsanak előadásokat általános jogi ismeretekről, polgári jogról, büntető jogról és a hallgatói jogviszonyt érintő kérdésekről a 11. osztályos diákoknak. A kezdeményezést nagy érdeklődés fogadta - derült ki azon a tanácskozáson, amelyen a Szegedi Ítélőtábla és a Szegedi Törvényszék vezetői, munkatársai, dr. Urbán Zoltán a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitány helyettese, valamint Kis Gábor, a Deák Ferenc Gimnázium igazgatója, dr. Kovács Józsefné, a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola igazgató helyettese, Gál Béla, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója, Plugor Magor – a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgató helyettese, dr. Gál Tibor, az Eötvös József Egységes Gimnázium igazgatója, dr. Dobi János – az SZTE Ságvár Endre Gyakorló Gimnázium igazgatója beszélték meg az elmúlt tanév tapasztaltait.
 
 
Dr. Harangozó Attila, a táblabíróság elnöke nagy eredményként könyvelte el: mind a középiskolások, mind a szülők örömmel fogadták, hogy olyan elméleti és gyakorlati jogi ismeretekhez jutnak, amelyeket sikeresen tudnak hasznosítani a hétköznapokban. A nagy érdeklődésre való tekintettel a jövőben arra törekszenek a bíróságok, hogy mind szélesebb körben bemutathassák a különböző hivatásrendek, így a rendőrség és a büntetés-végrehajtás munkáját is. Dr. Urbán Zoltán arról szólt, hogy a fiatalok körében terjedő agresszió is indokolja, hogy a diákok tudják, mi az, amit megtehetnek, és mi az, amit már tilt a törvényt, emellett pontos képet kapjanak esetleges jogellenes cselekedeteik következményeiről.
 
 
Dr. Tárkány Szűcs Babett, a törvényszék elnöke kiemelte: különösen a gyakorlati konkrét példák kötötték le a tanulók figyelmét, és ezt megerősítették az iskolák képviselői is, amikor elmondták: a legnagyobb sikere a perszimulációknak volt. Az iskolaigazgatók egyetértésben támogatták a program folytatását. 
 
A tanácskozáson elhangzott, hogy a Nyitott bíróságok program középiskolás képzési rendszere átlép Szeged város határain, és a tervek szerint a Szegedi Törvényszék bírái a jövőben Szentesen és Csongrádot is tartanak majd előadásokat.
 
Szeged, 2014. június 23.