Nyitott Bíróság a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon, annak munkaügyi pereket tárgyaló részegységében 2015. november 9-én megszervezésre került a „Nyitott Bíróság” program keretében a XX. kerületi Kossuth Lajos Gimnázium 9/A osztályának látogatása, amelynek során a tanulók megtapasztalhatták, hogy napjaink bírái milyen körülmények között dolgoznak, és pontosan mit is takar a bírói tevékenység, az milyen feladatokkal jár/járhat.
 
A látogatás során bemutatásra került a diákok részére a bíróság új épülete. Ezen belül végiglátogatták a kezelőirodát, az irattárat, ahol rövid tájékoztatást kaptak az akták tárolásáról, kezeléséről, megtekintettek tárgyalótermet és a bíróság könyvtárát is.
 
A tanulók bepillantást nyerhettek az igazságszolgáltatás berkeibe, a jogi társszakmákba, a bírósági szervezetrendszerbe, a bíróvá válás folyamatába és egy rövid játékos kvíz során a jogi fogalmak világába is (Justitia, talár stb).
 
A program keretén belül sor került igazi tárgyalás meghallgatására is, amelyen a diákok láthatták, hogy milyen esetek, fordulatok valósulhatnak meg egy tárgyaláson. A tárgyalást követően, kifejezetten a tárgyaláson történtek hatására, a diákok több kérdést tettek fel az eljárási és anyagi jogot érintően, melynek kapcsán a bírók konkrét ügyeket is ismertettek a diákokkal.  
 
A látogatás célja többek között az volt, hogy a gyermekek, diákok szemében a bíróság ne egy távoli, elkerülendő helyként, hanem egy olyan intézményként maradjon meg, ahol emberközpontú, igazságos és a társadalom által megbecsült tevékenység folyik.
 
Budapest, 2015. november 13.