Nyitott bíróság a Fővárosi Törvényszéken

2015 novemberében is komoly érdeklődés mellett és nagy sikerrel folytatódtak a Fővárosi Törvényszék Nyitott Bíróság programjai. A budapesti középiskolákkal létrejött együttműködési megállapodások alapján az oktatási intézményekben ebben a hónapban több mint 10 előadást tartottak a bírák, és ezen kívül a diákok jó néhány tárgyaláson is részt vettek.
 
A Kölcsey Ferenc Gimnáziumban két előadást tartottak a törvényszék bírái, mindkettőt a fiatalkorúak büntethetősége és a fiatalkorú bűnözés témakörében. Több mint 60 érdeklődő tanuló vett részt – az iskolától kapott visszajelzés alapján – az interaktív, sikeres találkozón.
 
A Fáy András Közlekedésgépészeti, Műszaki Szakközépiskola ebben a hónapban is a legaktívabb volt a Nyitott Bíróság programban részt vevő középiskolák közül. Több mint 260 diák vett részt a bírák 7 különböző napon megtartott előadásain. A 9-12. osztályos tanulók
– A fiatalkorúak büntethetősége és a fiatalkorú bűnözés,
– A fiatalkorú munkavállalás veszélyei,
– A jogképesség és cselekvőképesség, valamint a
– Mire figyeljünk egy szerződéskötés során?
címmel hallhattak előadásokat.
 
Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tanulói ebben a hónapban büntetőügyek tárgyalásain vettek részt. A 30 diák három különböző időpontban, de hasonló témájú ügyek – kábítószerrel visszaélés – bírósági eljárásának egy rövid szakaszát láthatta közvetlen közelről.
 
A Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium egyik osztálya – különleges osztályfőnöki óra keretén belül – november 19-én szintén tárgyaláslátogatáson vett részt. A büntetőügy – melynek egyik vádlottja fiatalkorú volt – tárgyalása előtt a diákok előadást hallhattak a bírósági szervezetrendszerről, a büntetőeljárás menetéről, a büntetőeljárás szereplőiről és ezen szereplők tevékenységéről.
 
A Nyitott Bíróság program decemberben valamennyi középiskolában folytatódik. A sikert az is jelzi, hogy egy-egy középiskolán belül – a korábbi érdekes és színvonalas előadások hatására – újabb osztályok jelentkeznek, hogy szeretnének bekapcsolódni a programsorozatba.
 
Budapest, 2015. december 4.
 
A Fővárosi Törvényszék Sajtóosztálya