Nyitott Bíróság a Gyulai Törvényszéken

A „Nyitott Bíróság” program keretében 2014. március 19-én a Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola tanulói látogatást tettek a Békéscsabai Járásbíróság épületében. A látogatás során a 24 főből álló csoport megismerkedett a bíróság épületének történetével, és nagy érdeklődésre tartott számot a bírósági rabváró-helyiség, illetve az Európai Unió támogatásával létesített, gyermekek számára kialakított játszószoba is.

A résztvevők hasznos és érdekes információkat hallhattak Tázlóné dr. Kiss Mónika bírósági titkártól a hatalmi ágak felosztásáról, a bírósági szervezetrendszer felépítéséről, a bíróvá válás feltételeiről és a bírói hivatásról. Ezt követően bemutatásra került a büntetőeljárás, illetve a bírósági tárgyalás menete és a bírósági titkár külön felhívta a figyelmet a 2014. március 15-én hatályba lépett új Polgári Törvénykönyv legalapvetőbb rendelkezéseire.

A programban résztvevők tájékoztatást kaptak olyan fontos fogalmakról, mint például a cselekvőképesség, de megismerkedtek a tanúk jogaival és kötelezettségeivel, a tanúvédelem szabályaival, valamint a távoltartás intézményével. Az előadás végén szó esett a bírósági közvetítés céljáról, lényegéről és jelentőségéről is.

Gyula, 2014. április 24.