Nyitott Bíróság a Kecskeméti Törvényszéken

A Nyitott Bíróság program keretében 2013. május 22. napján a kecskeméti Katona József Gimnázium 9. osztályos és a Lestár Péter Egységes Középiskola, Szakiskola 11. osztályos tanulói tárgyaláslátogatáson vettek részt a Kecskeméti Járásbíróságon, ahol egy fiatalkorú által elkövetett lopás bűntette miatt indult büntető ügy első tárgyalását hallgathatták meg, amelynek keretében sor kerül a vád ismertetésére is.

A tárgyalás után az ügyben eljáró bíró, dr. Túri Eszter válaszolt a tanulók által feltett, az üggyel kapcsolatos kérdésekre, többek között arra, hogy mennyi időre lehet egy fiatalkorút elítélni, hol tölti a szabadságvesztés büntetését, az eljárás miben különbözik egy 18. életévét betöltött vádlott esetében.

A diákok, az üggyel kapcsolatos kérdéseken túl általánosságban is érdeklődtek a jogi pályáról, a bíróvá válásról, arról, hogy mi a nehéz a bíró számára munkája során. Szóba került a bíróságok felépítése, az, hogy mitől függ, hány bíró tárgyalja az ügyet, mikor vesz részt az eljárásban három bíró, és mikor vesznek részt benne ülnökök.

A rendhagyó osztályfőnöki óra keretében a diákok megtekinthették a bírói pulpitust, a feleket behívó készüléket, valamint a vádlottak padját.

A középiskolás hallgatók úgy nyilatkoztak, hogy érdekesnek, mindamellett hasznosnak találták a bíróságon tett látogatást.

Összességében elmondható tehát, hogy a Nyitott Bíróság program most is sikeres volt, köszönhetően az eljáró bírónak és az igazságszolgáltatás működésére kíváncsi diákoknak egyaránt.

Kecskemét, 2013. május 23.