„Nyitott Bíróság” kerekasztal beszélgetés a Szolnoki Törvényszéken a társszervek és a megye középiskolai vezetőinek részvételével

A Szolnoki Törvényszéken 2016. április 19-én kerül sor a törvényszék 2015. évi működéséről szóló beszámoló ismertetése céljából megtartandó összbírói értekezletre. 
 
Ebből az alkalomból Kissné dr. Szabó Judit, a Szolnoki Törvényszék elnöke 2016. április 13-án a törvényszék kollégiumi termében kerekasztal beszélgetésen fogadta a társszervek vezetőit és a meghívást elfogadó megyei középiskolai vezetőket.
 
A kerekasztal beszélgetés célja, az Országos Bírósági Hivatal Elnöke által meghirdetett „Nyitott Bíróság” program minél szélesebb körű megismertetése és népszerűsítése volt.
 
A kerekasztal beszélgetést Kissné dr. Szabó Judit, a Szolnoki Törvényszék elnöke nyitotta meg, majd Dr. Nádor Zoltán, a Szolnoki Törvényszék Nyitott Bíróság Munkacsoportjának vezetője foglalta össze a „Nyitott Bíróság” program tartalmát és célkitűzéseit. Beszédében kitért arra, hogy a program keretében, az erre érdeklődést mutató középiskolák diákjai bírák által tartott osztályfőnöki óra, tárgyaláslátogatás, és perszimuláció, azaz a diákok által eljátszott fiktív bírósági tárgyalás során nyerhetnek bepillantást a bíróság munkájába, emellett börtönlátogatás keretében ismerhetik meg a szolnoki büntetés-végrehajtási intézetet. Beszélt arról is, hogy a törvényszék a jövőben kiemelt hangsúlyt fektet majd a megye bírósági székhellyel nem rendelkező városainak bevonására, oly módon, hogy ún. „igazságügyi roadshow” keretében, az iskolák erre mutatkozó igénye esetén a  bíróság előadói keresik majd fel az érdeklődő középiskolákat és tartanak a diákok igazságügyi ismereteit bővítő előadásokat. 
 
Ezt követően Dr. Varga Árpád, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség főügyésze köszöntötte a megjelenteket, és mutatta be az ügyész, az ügyészség munkáját. Beszédében kitért arra, hogy a megfelelő számú ügyészutánpótlás biztosítása érdekében kiemelten fontosnak tartja, hogy a megye pályaválasztás előtt álló fiataljai megismerjék, és esetlegesen a jövőben hivatásukként válasszák az ügyészi munkát.
 
Őt követte Tóth Gábor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka, aki felszólalásában részletesen bemutatta a „Nyitott Bíróság” program részét képező börtönlátogatást, hangsúlyozva annak a diákok ismereteit bővítő és esetleges jövőbeni elkövetővé válásuk megelőzősét szolgáló preventív jellegét. 
 
Végezetül Szitár Ferenc, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti főkapitány-helyettese foglalta össze a rendőrség, elsődlegesen a bűnmegelőzésre és a rendőri munka bemutatására fókuszáló rendezvényeit, melyek között a bíróság „Nyitott Bíróság” programjában történő közreműködés is kiemelt helyet foglal el.
 
Zárszavában Kissné dr. Szabó Judit, a törvényszék elnöke a megjelent középiskolai vezetőket arról tájékoztatta, hogy a Szolnoki Törvényszék www.szolnokitorvenyszek.birosag.hu internetcímen elérhető honlapján a közeljövőben lehetőség nyílik a „Nyitott Bíróság” program rendezvényeire történő jelentkezésre, és arra bátorította a megye középiskolai vezetőit, hogy addig is bátran jelezzék a program iránti esetleges érdeklődésüket akár az 56/501-410-as telefonszámon, akár a nyitottbirosag@szolnokit.birosag.hu elektronikus levélcímen.
 
Szolnok, 2016. április 13.