Nyitott Bíróság a Pesti Központi Kerületi Bíróságon

2015. november 10-én délelőtt a SZÁMALK oktatási intézmény érettségit követő képzésének első évfolyamos tanulói látogattak el a Pesti Központi Kerületi Bíróságra a „Nyitott Bíróság” program keretében. 
 
A diákok elsőként azt a feladatot kapták, hogy találják meg a bíróság épületében önállóan a 369-es tárgyalótermet. A teremben rövid tájékoztatást kaptak a tárgyalótermi viselkedés alapszabályairól, a bíróság általános és egyedi jellemzőről, valamint a bírósági ügyek típusairól. Megismerkedtek az igazságszolgáltatás folyamatának szereplőivel, megnevezésükkel, beosztásukkal, valamint azzal is, hogy kinek mi a szerepe egy tárgyalás során. 
 
A diákok előzetesen két ügy rövid ismertetését hallgatták meg, majd részt vettek ezeknek az ügyeknek a tárgyalásán. Az egyik ügyre azért esett a választás, mert a bíróság fiatalkorúak ügyét tárgyalta, tehát az eljárásban a diákokkal hasonló korú vádlottak, sértett és tanúk szerepeltek. 
 
A tárgyalást követően - a hallottak feldolgozásaként - a diákok egy csoportja tesztet töltött ki. A válaszok ellenőrzésével egyidejűleg a tárgyaláson tapasztaltakat, a felmerülő kérdéseket és észrevételeket is átbeszélték. A másik csoport diáktársaiknak tartott beszámolót a megtekintett tárgyalásról az ott történtekről. Az általuk tapasztaltakat a beszámolóikban felmerült kérdések, jelzések mentén dolgozták fel.  
Dr. Liszt Ágota Éva bírónő és dr. Körcsényi Éva bírósági titkár, a program szervezői, a program zárásaként felajánlották, hogy jövőre is szívesen látják a diákokat. 
 
Budapest, 2015. november 16.