Nyitott Bíróság program az Óbudai Bíróságon

A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróságon a Nyitott Bíróság program keretében 2016. április 4-én az Alternatív Közgazdasági Gimnázium 10. osztályos tanulói perszimuláción, 2016. április 6-án pedig a Kodály Zoltán Gimnázium 10. osztályos tanulói tárgyaláslátogatáson vettek részt.
 
Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium 10. osztályos tanulói a perszimuláció során bírósági titkár és bírósági fogalmazó segítségével és vezetésével, az Ordas Farkas ellen rablás bűntette és más bűncselekmény miatt indított büntetőügy tárgyalását játszották el. A tárgyaláson a tanulók játszották el az ügyész, a védő, a vádlott, a sértettek és a tanúk szerepét, a tárgyalást bírósági fogalmazó vezette, az osztály másik része hallgatóságként foglalt helyet. A tanulók a perszimuláció előtt általános ismertetést kaptak a büntetőeljárás menetéről, az adott ügyben alkalmazandó eljárásjogi és anyagi jogi szabályokról. A tárgyalás közben pedig, azt megszakítva, kérdéseket tehettek fel. A perszimuláció során kiemelten foglalkoztak a vádlott és a sértett eljárási jogaival, a polgári jogi igény fogalmával és érvényesítésével, az adatok zárt kezelésének lehetőségével, valamint a hamis vád és a hamis tanúzás következményeivel.
 
A Kodály Zoltán Gimnázium 10. osztályos tanulói tárgyaláslátogatáson vettek részt. A kábítószer-kereskedelem miatt indított büntetőügy tárgyalásán a tanács elnöke dr. Halász Orsolya bíró volt. A tárgyalás előtt az eljáró bíró ismertette a büntetőügyet, bemutatta az alkalmazandó szabályokat. A tárgyalás az ügy első tárgyalási napja volt, melyen a bíróság ítéletet hozott, így a tanulók egy napon láthatták a tárgyalás valamennyi főbb elemét.
 
Budapest, 2016. április 11.