Nyitott Bíróság Program a Bajai Járásbíróságon

A Nyitott Bíróság Program keretében 2015. február 27. napján a Bajai Járásbíróság három büntetőbírája a bácsalmási művelődési ház színháztermében nagy érdeklődés mellett, a Hunyadi János Gimnázium és a Vörösmarty Általános Iskola közel 300 diákja részére tartott előadást, kifejezetten az őket érintő témakörökben. A fiatalok tájékoztatását és a bíróságok munkájának megismertetését célzó program nagy sikert aratott.

Az előadó dr. Barna Krisztina, dr. Pencz Kornél és dr. Striegl Péter bírák, akik valamennyien fiatalkorúak büntető ügyeiben való eljárásra vonatkozó kijelöléssel bírnak, szabálysértési, általános büntetőjogi és internettel kapcsolatos bűnözés témakörben szóltak a fiatalokhoz. Az előadások kitértek a bíróságok igazságszolgáltatási rendszerben elfoglalt helyére, a bíróságok feladatára, a bűncselekmény és szabálysértés fogalmára, majd részletesebben szóltak arról, hogy a fiatalok miként kerülhetnek kapcsolatba szabálysértésekkel, melyek a leggyakoribb fiatalkorúak által elkövetett cselekmények, és mely veszélyek fenyegetik leginkább a fiatalokat. Külön említést nyert a tanúzás, mint állampolgári kötelezettség.

Dr. Pencz Kornél előadása a bűn fogalmának taglalása után azt tárgyalta, hogy a fiatalok sértettként, illetve elkövetőként milyen helyet foglalnak el az eljárásban, melyek a sérelmükre, illetve általuk elkövetett legjellemzőbb bűncselekmények. Élvezetes előadását találó képekkel illusztrálta és szemléletes példái sokszor váltották ki a hallgatóság döbbenetét vagy derültségét. Dr. Striegl Péter bíró az internet és számítástechnika világában való jártasságával nyűgözte le a hallgatóságot, lefordítva a fiatalok nyelvére a törvényi tényállásban írtakat. Példákkal rámutatott, hogy az internet nem megfelelő használatával milyen könnyen bajba kerülhet a fiatal felhasználó és válhat bűncselekmény sértettjévé avagy - szinte tudtán kívül - elkövetőjévé.

A rendezvény sikerét jelzi, hogy a bő másfél óra után a fiatalok még kérdéseket is feltettek, Márai András intézményvezető pedig jelezte, hogy a jövőben további témakörökben és  formákban (pl. tárgyalások látogatása, perszimuláció) is szeretnének élni a program által nyújtott lehetőségekkel. A nyilvános rendezvényről utóbb beszámoló is készült, mely megtalálható Bácsalmás Város honlapján is.

Kecskemét, 2015. március 9.