"Nyitott Bíróság" program a Beremendi Általános Iskolában az „Egészség Nap” keretében

 
2016. október 14-én, Tekauer Aranka iskolaigazgató és a pedagógusi kar felkérésére dr. Prekáczka Judit a Pécsi Törvényszék kapcsolattartója, a Siklósi Járásban található Beremendi Általános Iskolában, a délelőtti tanítási napot felölelő - Baranya megyében, rendszeresen megtartásra kerülő - „Egészség Nap” alkalmából tartott előadást a 7. és 8. osztályos tanulóknak a Nyitott Bíróság program keretében. Ezen iskolai program nem kizárólagosan a diákok testi, fizikai, hanem lelki és szellemi életének egészséges fejlődésére vonatkozó programok, előadások sorozatát jelenti.
 
Az előadás során dr. Prekáczka Judit az igazságszolgáltatásra vonatkozó általános ismeretek mellett a fiatalkorúak büntethetősége, a 13., 14. éves fiatalok esetében előforduló kábítószerrel elkövetett bűncselekmények, az SMS, az e-mail kifürkészésével kapcsolatos, továbbá az ezzel összefüggő rágalmazás, becsületsértés, valamint a falfirkálás, mint rongálás témakörökben, a fiatalok számára figyelemfelkeltő módon, a legalapvetőbb ismeretanyagot adta át.
 
 
A tanulók érdeklődéssel, számos észrevétellel, aktívan, kiváló hangulatban vettek részt a programon. Az előadáson személyesen jelen voltak az osztályfőnökök, akiknek a véleménye szerint a Nyitott Bíróság program igyekszik azt a hiányt pótolni, amely a tantervből hiányzik, nevezetesen a jogi ismeretek oktatását, a fiatalok jogtudatosságának kialakítását a jogkövető felnőtté válásuk útján. A Nyitott Bíróság program tovább folytatódik a Beremendi Általános Iskolában újabb testre szabott előadásokkal. A program beremendi eredményességét mutatja az is, hogy a helyi televízió riportot készített dr. Rendeki Ágnessel a Pécsi Törvényszék elnökével és dr. Prekáczka Judit koordinátorral abból a célból, hogy az iskola falain kívül is tudomást szerezzenek az állampolgárok ezen program létezéséről és szükségességéről. 
 
Pécs, 2016. október 19.