Nyitott Bíróság program - Együttműködési megállapodást kötött a Fővárosi Törvényszék hét fővárosi középiskolával

Dr. Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke 2014. december 9-én együttműködési megállapodást írt alá hét fővárosi középiskola igazgatójával a Nyitott Bíróság Program keretében.   Az ünnepélyes aláíráson jelen volt Rosnerné dr. Romenda Zsuzsanna, a Fővárosi Törvényszék általános elnökhelyettese, dr. Tóth Gyula a Fővárosi Törvényszék elnökhelyettese és dr. Kocsis Zsuzsanna Andrea, a Fővárosi Törvényszék csoportvezető bírája, oktatásfelelős. 
 
A bírósági munka ismertebbé tételét és a diákoknak a jog világában való könnyebb eligazodását szolgáló együttműködési megállapodást a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános iskola és Gimnázium, a Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola, a Fáy András Közlekedésgépészeti, Műszaki Szakközépiskola, és a Toldy Ferenc Gimnázium igazgatóival írta alá dr. Fazekas Sándor.    
 
- Nagyon fontos, hogy a Fővárosi Törvényszék nyitott bíróság legyen. Arra törekszünk, hogy a bíróság nap mint nap megjelenjen a nyilvánosság előtt, az interneten, televízióban, és a híradásokban. Nagy energiát fektetünk az új sajtóstratégia kialakításába, és abba, hogy világos üzeneteket adjunk a bíróságon zajló eseményekről. A nyitott bíróság jelleget erősítjük azzal is, hogy az általános iskolásoktól az egyetemistákig megszólítjuk a fiatalokat és olyan egyértelmű jelzéseket továbbítunk feléjük, amelyből megértik, hogy mi is az a bíróság, mi a bírósági munka lényege. Ezzel próbáljuk erősíteni az önkéntes jogkövetést is, mert az ilyen jellegű szocializációnak minden bizonnyal hatása van a felnőttkorban is – fogalmazott dr. Fazekas Sándor.
 
A törvényszék elnöke tájékoztatott arról, hogy a bíróság segít a pályaválasztásban is. A diákok a látogatások, előadások alkalmával bepillantást nyerhetnek a bíróság életébe, így ha az érettségit követően a jogi karra jelentkeznek, azt követően pedig a bíróságon kívánnak elhelyezkedni, akkor reális képük lesz a bíróságon folyó munkáról. Tudják, melyek a bíróvá válás feltételei, milyen munkát végez a fogalmazó és a titkár. 
 
- A bírák, titkárok, illetve a fogalmazók a fiataloknak olyan témakörben tartanak majd előadást a polgári, büntető, illetve a munkajogi szakág területéről, amelyek a mindennapi életvitelükhöz szükségesek., amelyek segítik az eligazodásukat. A témaköröket az iskolák által megfogalmazott igények szerint állítják majd össze. Így például olyan hasznos kérdésekre kaphatnak választ, hogy mire figyeljenek a munkaszerződés megkötésekor, illetve milyen veszélyeket rejt magában az internetes tartalmak letöltése. Nem egyszer azzal sincsenek tisztában, hogy tettük büntetőjogi következményekkel is járhat. A bíróság mindebben segítségére lehet a diákoknak és a pedagógusoknak egyaránt – mondta dr. Fazekas Sándor. 
 
A Fővárosi Törvényszék és az iskolák az együttműködés keretében célul tűzik ki az iskola pedagógusai és diákjai jogi műveltségének és tájékozottságának elmélyítését és kiszélesítését a bírósági munka, a bírói hivatás főbb jellemzőinek és a bíróság szervezetének megismerésén keresztül. A törvényszék munkatársai  ennek érdekében - előzetesen egyeztetve – osztályfőnöki órát, társadalom ismertei órát  tartanak az iskolák által igényként megfogalmazott témakörben, illetve, a diákok egy bírósági tárgyalást modellezve játékos formában megismerhetik a bírósági eljárás menetét. Az együttműködés keretében az iskoláknak arra is lehetőségük nyílik majd, hogy a bírósági épületeket látogassanak, melynek során rövid tájékoztatást kapnak a bírósági szervezetről. Tárgyalásokat látogathatnak, ahol megismerhetik a tárgyalás menetét, az ügy bírája pedig ezt követően összefoglalja a per lényegét. A fiatalok így közvetlen impulzusokat kapnak, ráadásul a nevelő hatás is érvényesül. A Fővárosi Törvényszék egyedülálló módon a pedagógusoknak is segítséget nyújt a jogi-állampolgári ismeretek oktatásához azzal, hogy közreműködik a tanárok továbbképzésében is.
 
Budapest, 2014. december 10.