Nyitott Bíróság program a fővárosban

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra, a bíróság Királyfürdő utcai épületébe 2013. november 8-án és 15-én, pénteken, a „Nyitott Bíróság” program keretében két általános iskolai osztály látogat el.

A látogatás során a Kós Károly Általános Iskola 4. osztályos és a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola 5. osztályos tanulói nyerhetnek bepillantást abba, hogyan dolgoznak a bírák, mit takar, milyen feladatokkal jár a bírói tevékenység.

A látogatások során dr. Kovács Rita és Biacsné dr. Márton Andrea bírónő mutatja be a bírósági épületet: megnézik a kezelőirodát, az irattárat - ahol rövid tájékoztatást kapnak az akták tárolásáról, kezeléséről -, megtekintik a bírói és a jegyzői szobákat, és természetesen a tárgyalótermeket is.

A program része egy perszimuláció: a Hamupipőke című mese alapján játékos, ám rendfenntartási elemekkel gazdagított tárgyalást láthatnak a gyerekek, amelyben Hamupipőke, mint felperes keresetben kérte, hogy a bíróság kötelezze a mostohát, mint alperesi munkáltatót az elmaradt munkabér, rendkívüli munkavégzés iránti díjának megfizetésére, valamint arra, hogy az alperes a megfelelő munkakörülményeket biztosítsa.

Végül egy rövid játékos kvíz során a diákok bepillantást nyerhetnek a jogi fogalmak világába is.

Budapest, 2013. november 08.