Nyitott Bíróság program a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon

A „Nyitott Bíróság” program keretében 2015. október 19-én a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság munkaügyi pereket tárgyaló részén tett látogatást a Deák Téri Evangélikus Gimnázium 12. osztálya.
 
A látogatás célja többek között az volt, hogy a diákok szemében a bíróság ne egy távoli, elkerülendő helyként, hanem olyan intézményként maradjon meg, ahol emberközpontú, igazságos és a társadalom által megbecsült tevékenység folyik.
 
A program keretein belül a diákok megtapasztalhatták, hogy milyen körülmények között dolgoznak a bírók, bepillantást nyerhettek a bírósági szervezetrendszerbe, a bíróvá válás folyamatába. A  tanulók megtekintették a bíróság új épületét, ezen belül a kezelőirodát, irattárat, ahol rövid tájékoztatást kaptak az akták tárolásáról, kezeléséről, megtekintették a bírói és jegyzői szobákat és a tárgyalótermeket is.
 
A diákok részt vehettek egy tárgyaláson is, majd választ kaptak az ott tapasztaltakkal kapcsolatban felmerült kérdéseikre, a baleseti kártérítési perek joggyakorlatára is kitérve.
 
Budapest, 2015. október 29.