Nyitott Bíróság Program – Gimnazisták a Szolnoki Járásbíróság tárgyalásán

 
A Nyitott Bíróság Program keretében 2016. június 15-én a szolnoki Varga Katalin Gimnázium huszonnyolc 10. osztályos tanulója és egy pedagógusa vett részt hallgatóságként a Szolnoki Járásbíróság súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette miatt indult büntetőügyben tartott nyilvános tárgyalásán.
 
Az Országos Bírósági Hivatal által 2012 novemberében meghirdetett Nyitott Bíróság Program célja az állampolgárok igazságszolgáltatással és a bírósági szervezettel kapcsolatos ismereteinek bővítése. A Program emellett nagy hangsúlyt fektet a prevencióra, a fiatalkorúak elkövetővé, illetőleg áldozattá válásának megelőzésére.
A Program keretében a diákok pedagógusi vezetéssel, előzetes időpont egyeztetés alapján a bíróság, jellemzően büntetőügyben tartott tárgyalásain hallgatóságként vehetnek részt és nyerhetnek bepillantást a bíróság munkájába. Erre mutatkozó érdeklődés esetén ún. igazságügyi osztályfőnöki óra keretében bírák előadásait hallgathatják meg az igazságszolgáltatással és a jogrendszerrel kapcsolatos alapvető tudnivalókról. Perszimuláción vehetnek részt, és számos városban, így Szolnokon is börtönlátogatásra is lehetőségük nyílik.
 
A Nyitott Bíróság Program iránt érdeklődést mutató középiskolák részvételi szándékukat Jász-Nagykun-Szolnok Megyében a nyitottbirosag@szolnokit.birosag.hu elektronikus levélcímen, illetőleg az 56/501-410-es telefonszámon jelezhetik a Szolnoki Törvényszék felé.
 
Szolnok, 2016. június 15.