„Nyitott Bíróság” Program – Ismét középiskolások a Szolnoki Járásbíróság tárgyalásán

A „Nyitott Bíróság” Program keretében 2016. május 4-én a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola húsz, 9. osztályos tanulója és egy pedagógusa hallgatóságként vett részt a Szolnoki Járásbíróság csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt indult büntetőügyben tartott nyilvános tárgyalásán.
 
A Program keretében 2016. május 10-én az iskola újabb, mintegy harminc, 9. osztályos diákja látogatott el kísérőtanárával a Szolnoki Járásbíróságra, hogy hallgatóságként vegyen részt a bíróság lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt indult büntetőügyben tartott nyilvános tárgyalásán. 
 
Az Országos Bírósági Hivatal által 2012 novemberében meghirdetett „Nyitott Bíróság” Program célja az állampolgárok igazságszolgáltatással és a bírósági szervezettel kapcsolatos ismereteinek bővítése. A Program emellett nagy hangsúlyt fektet a prevencióra, a fiatalkorúak elkövetővé, illetőleg áldozattá válásának megelőzésére.
 
A Program keretében a diákok pedagógusi vezetéssel, előzetes időpont egyeztetés alapján a bíróság, jellemzően büntetőügyben tartott tárgyalásain hallgatóságként vehetnek részt és nyerhetnek bepillantást a bíróság munkájába. Erre mutatkozó érdeklődés esetén, ún. igazságügyi osztályfőnöki óra keretében bírák előadásait hallgathatják meg az igazságszolgáltatással és a jogrendszerrel kapcsolatos alapvető tudnivalókról. Perszimuláción vehetnek részt, és számos városban, így Szolnokon is börtönlátogatásra is lehetőségük nyílik.
 
 
A „Nyitott Bíróság” Program iránt érdeklődést mutató középiskolák részvételi szándékukat Jász-Nagykun-Szolnok Megyében a nyitottbirosag@szolnokit.birosag.hu elektronikus levélcímen, illetőleg az 56/501-410-es telefonszámon jelezhetik a Szolnoki Törvényszék felé.
 
 
Szolnok, 2016. május 10.
 
A Szolnoki Törvényszék sajtóosztálya