A „Nyitott Bíróság” program keretében két iskola diákjai a Szegedi Ítélőtáblán

A „Nyitott Bíróság” program keretében két iskola diákjai is ellátogattak tegnap, szerdán a Szegedi Ítélőtáblára. Előbb a Zsombói Általános Iskola 8-os diákjainak dr. Hámori Attila, az ítélőtábla elnökhelyettese, majd a szegedi Radnóti Miklós Gimnáziumból érkező 10. osztályos, humán tagozatos tanulóknak dr. Harangozó Attila elnök tartott tájékoztatót a magyar jogrendszerről, a bírósági szervezet, ezen belül külön is kiemelve a Szegedi Ítélőtábla munkájáról. 
 
A diákok egyebek mellett megismerhették, hogyan zajlik egy tárgyalás, kik annak szereplői, milyen munkát végeznek a bírók és a táblán dolgozó igazságügyi alkalmazottak. Emellett szó volt jogi alapfogalmakról, valamint a diákokat közvetlenül érintő gyermekjogokról, és arról, hogyan érvényesíthetik ezeket. Beszéltek az ítélőtábla vezetői arról is, milyen tanulmányokat kell végeznie azoknak, aki a jogász, ezen belül a bírói pályát szeretnék választani.
A tájékoztatókat követően az előadók vezetésével a tanulók körbejárták az ítélőtábla épületét, megtekintették a tárgyalótermeket, s közben választ kaptak az őket érdeklő kérdésekre.
 
Szeged, 2016, november 23.