„Nyitott bíróság” program a Pesti Központi Kerületi Bíróság Családjogi csoportjában

A Pesti Központi Kerületi Bíróság Családjogi Csoportja - dr. Várai-Jeges Adrienn bíró és dr. Bódisné dr. Besenyei Kinga csoportvezető-helyettes - 2015. november 27-én, péntek délután Nyitott Bíróság programot szervezett, amelyen az Újbudai Teleki Blanka Általános Iskola 6.a. osztálya vett részt. 
 
A gyermekeket a Pesti Központi Kerületi Bíróság aulájában dr. Bódisné dr. Besenyei Kinga  köszöntötte, majd rövid épületlátogatást tettek, amelynek keretében a gyermekmeghallgató szobákat is megtekintették. A szobák megtekintése után a gyermekek a II. emelet 210. számú nemzetközi tárgyalóterembe mentek. 
 
A Nyitott Bíróság hátralévő programja ebben a tárgyalóteremben zajlott. A gyermekeknek dr. Várai-Jeges Adrienn elmondta, hogy a tárgyalási jegyzéken mi szerepel, a bírók, az ügyvédek, és az ügyészek milyen talárt viselnek, hol ül a tárgyalóteremben a felperes és az alperes, milyen szerepük van a tárgyalás során.
Ezt követően a gyermekek egy rövid ismertetést hallhattak azokról a családjogi perekről, amelyekben érintettek lehetnek, és a gyermekmeghallgató szoba jelentőségéről is szó esett. A gyermekeket tájékoztattuk a meghallgatásukra készült idéző végzések tartalmáról és elmagyaráztuk, hogy a családjogi perekben a bíróságok hogyan, miért, milyen módon hallgatják meg őket; tettük ezt azért, hogy az egész folyamatot lássák és értsék is. 
 
Ezt követően dr. Bódisné dr. Besenyei Kinga a büntethetőség alsó korhatáráról és a fiatalkorúak által leggyakrabban elkövetett bűncselekménytípusokról beszélt, majd interaktív beszélgetés keretében a facebook használatáról és veszélyeiről esett szó. A gyerekek a beszélgetés során számos kérdést tettek fel és aktívan mondták el a véleményüket. 
 
A Nyitott Bíróság programját oly módon zártuk, hogy Dr. Várai-Jeges Adrienn bíró különböző tényállásokat ismertetett a gyermekeknek a gyermekjogokkal kapcsolatosan, és a gyerekeknek kellett megmondani, hogy a tényállásban foglaltak jogosak vagy jogsértőek-e, és hogy milyen gyermekjogokat sértenek az előadott tényállások. 
 
Végezetül a New York-i Egyezmény alapján a gyermekekkel együtt rendszereztük és összefoglaltuk azt is, hogy a gyermekeknek milyen jogaik vannak. 
 
A gyermekek a program végén ajándék tollakat kaptak a Fővárosi Törvényszéktől.
 
A gyermekeket nagyon érdekelte a bíróságon működő beléptető rendszer, a biztonsági őrök munkája, ezért kérésünket követően a biztonsági őrök lehetővé tették, hogy az átvilágítás és a belépés szabályait a gyerekek megismerhessék, illetőleg a porta melletti fogdát is megmutatták nekik, amely különösen nagy izgalommal töltötte el őket. 
 
A Nyitott Bíróság program után több pozitív visszajelzést is kaptunk tanároktól, szülőktől egyaránt.
 
Budapest, 2015. december 4.