Nyitott Bíróság program a Pesti Központi Kerületi Bíróság Családjogi csoportjában

2016. február 12-én az Újbudai József Attila Gimnázium diákjai látogattak el a Pesti Központi Kerületi Bíróság Családjogi csoportjához a "Nyitott bíróság" program keretében.

A program első részében dr. Vasvári Csaba csoportvezető bíró tartott előadást a büntetőeljárás általános szabályairól, szereplőiről, alapelveiről, a hatalmi ágak megosztásáról, a büntethetőség alsó korhatáráról, a fiatalkorúak által leggyakrabban elkövetett bűncselekmény típusokról és a facebook használatának veszélyeiről. Az interaktív előadást követően a tanulók számos kérdést tettek fel.

A gimnazisták rövid épületlátogatás során megnézhették a a gyermekmeghallgató szobákat is, ahol  rövid ismertetést hallhattak azokról a családjogi perekről, amelyekben érintettek lehetnek, valamint a meghallgatásukra készült idéző végzések tartalmáról és arról, hogy a családjogi perekben a bíróság hogyan, miért, milyen módon hallgatja meg őket.

A program második részében dr. Bódisné dr. Besenyei Kinga bíró a polgári peres eljárások típusait, a perbeli szereplőket ismertette. Ezt követően a szórakozóhelyek veszélyeiről, az áldozattá válás megelőzésének legfontosabb szabályairól beszélgetett a tanulókkal, akik érdeklődőek voltak és számos kérdésben véleményt nyilvánítottak.

Budapest, 2016. február 22.