Nyitott Bíróság program a Pesti Központi Kerületi Bíróság Családjogi csoportjában

A Pesti Központi Kerületi Bíróság Családjogi Csoportja dr. Várai-Jeges Adrienn OBH-ba beosztott bíró és dr. Bódisné dr. Besenyei Kinga csoportvezető-helyettes részvételével Nyitott Bíróság programot szervezett a szentendrei Ferences Gimnázium tanulói számára 2016. november 25-én.
 
A program kezdetén dr. Várai-Jeges Adrienn köszöntötte a gyermekeket, akik először egy általános tájékoztatást kaptak a magyar igazságszolgáltatás rendszeréről, a bírósági szervezetről. A kisdiákoknak a bírónő elmondta, hogy mi szerepel a tárgyalási jegyzéken, milyen talárt viselnek a bírók, az ügyvédek és az ügyészek, hol ül a tárgyalóteremben a felperes és az alperes és milyen szerepük van a tárgyalás során.
 
Ezt követően a gyermekek egy rövid ismertetést hallgattak meg a családjogi perekről – hisz ilyenekben akár ők maguk is érintettek lehetnek –, s szó esett a gyermekmeghallgató szoba jelentőségéről is. Azért, hogy a bírósági folyamatokat átlássák, tájékoztatást kaptak a gyermekek meghallgatására készült idéző végzések tartalmáról és arról, hogy a családjogi perekben a bíróságok hogyan, miért, milyen módon hallgatják meg őket.
 
Az épületlátogatás során a diákok megtekinthették a gyermekmeghallgató szobákat és további információt kaptak a Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás országos program céljáról, eredményeiről. 
 
A program folytatásában dr. Bódisné dr. Besenyei Kinga bíró a büntethetőség alsó korhatáráról és a fiatalkorúak által leggyakrabban elkövetett bűncselekménytípusokról beszélt, majd interaktív beszélgetés keretében a Facebook használatáról és veszélyeiről, valamint a szórakozóhelyek látogatása során betartandó szabályokról volt szó. A gyerekek a beszélgetés során számos kérdést tettek fel és aktívan mondták el a véleményüket.
 
A Nyitott Bíróság program zárásaként dr. Várai-Jeges Adrienn bíró különböző, a gyermekjogokkal kapcsolatos tényállásokat ismertetett a tanulókkal, melyekről a gyerekeknek kellett megmondani, hogy a tényállásban foglaltak jogosak vagy jogsértőek-e, és azt, hogy milyen gyermekjogokat sértenek az előadott tényállások. Végezetül a New York-i Egyezmény alapján a gyermekekkel együtt rendszerezték és összefoglalták azt is, hogy milyen jogaik vannak a gyermekeknek.
 
A gyerekeket kísérő osztályfőnök visszajelzéséből kiderült, hogy a résztvevő diákoknak tetszett a bíróságon töltött délután, azt érdekesnek, hasznosnak találták.
 
Köszönjük a Fővárosi Törvényszék és a Pesti Központi Kerületi Bíróság Elnökségének a program sikeréhez nyújtott támogatását.
 
 
Budapest, 2016. december 1.