Nyitott Bíróság program a Tiszafüredi Járásbíróságon

A Szolnoki Törvényszék illetékességi területén működő Tiszafüredi Járásbíróság régóta aktív résztvevője az Országos Bírósági Hivatal által 2012 novemberében meghirdetett Nyitott Bíróság Programnak, melynek célja az állampolgárok igazságszolgáltatással és a bírósági szervezettel kapcsolatos ismereteinek bővítése, valamint a fiatalkorúak elkövetővé és áldozattá válásának megelőzése.
 
A Tiszafüredi Járásbíróság 2016. június 2-án a Tiszafüredi Rendőrkapitánysággal, míg június 3-án Tiszafüredi Járási Ügyészséggel együttműködve dolgozott a Program célkitűzéseinek megvalósulásán.
 
2016. június 2-án Dr. Szalay Katalin, a Tiszafüredi Járásbíróság igazgatási feladataival megbízott bírája, Dr. Hatvani Emese, a járásbíróság bírája és a Tiszafüredi Rendőrkapitányság kötelékében szolgáló Szövetes József rendőr főtörzsőrmester látogatott el a mintegy 2200 fős Jász-Nagykun-Szolnok megyei településre, Tiszaszentimrére, hogy a helyi Vasvári Pál Általános Iskola 7. és 8. osztályos diákjainak tartson rendhagyó igazságügyi osztályfőnöki órát. Dr. Szalay Katalin az igazságszolgáltatással és polgári jogággal, míg Dr. Hatvani Emese a büntetőjoggal és a büntető igazságszolgáltatással kapcsolatos alapvető kérdésekről beszélt a diákoknak életkori sajátosságaiknak megfelelően, míg Szövetes József a szabálysértésekről tartott előadásában kiemelt hangsúlyt helyezett a fiatalkorúak elkövetővé, illetőleg áldozattá válásának megelőzésére. Végül, az osztályfőnöki óra zárásaként a diákok perszimuláción vettek részt.
 
Másnap, 2016. június 3-án a tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnázium, Szakképző Iskola, Általános Iskola, Pedagógiai Szakszolgálat és Kollégium két középiskolás osztálya látogatott el a Tiszafüredi Járásbíróságra, ahol Dr. Kállai-Pál Mercédesz Brigitta, a járásbíróság bírája a bírósági, míg Dr. Drén Pál, a Tiszafüredi Járási Ügyészség ügyésze az ügyészségi szervezet felépítéséről, feladatairól és működéséről tartott előadást a fiataloknak. Mindkét előadó kiemelt hangsúlyt helyezett a fiatalkorúakat gyakran érintő bűncselekmények, jogesetekkel színesített bemutatására, és a fiatalkorú terheltekkel szemben zajló büntetőeljárás speciális szabályainak ismertetésére.
 
A sikeresen zárult két napos program keretében újabb száz Jász-Nagykun-Szolnok megyei diák vett részt a Nyitott Bíróság Program rendezvényein. A két nap egyben ékes példája volt a társszervek közötti sikeres együttműködésnek.
 
A Nyitott Bíróság Program iránt érdeklődést mutató iskolák részvételi szándékukat Jász-Nagykun-Szolnok Megyében a nyitottbirosag@szolnokit.birosag.hu elektronikus levélcímen, illetőleg az 56/501-410-es telefonszámon jelezhetik a Szolnoki Törvényszék felé.
 
 
Szolnok, 2016. június 8.