Nyitott Bíróság programok Budapesten a Budaörsi Járásbíróság szervezésében

2012. novemberében a Lauder Javne Iskola adott helyet a Nyitott Bíróság program első előadásának, melyet dr. Darák Péter, a Kúria elnöke tartott a gimnazistáknak "Hogyan válhatunk jogtudatos állampolgárrá?" címmel.

Azóta az iskolában a fiatalabb osztályok is igénybe vették a program nyújtotta lehetőségeket: a Budaörsi Járásbíróság bírái, titkárai pedagógusokkal egyeztetve perszimulációt mutattak be - a gyerekeket is bevonva, őket érintő, mindennapos esetet feldolgozva, nagy sikerrel.

A pedagógusok elhatározták, hogy érettségiző osztályuk számára - még az utolsó félév elején - egy teljes napot szentelnek a program nyújtotta lehetőségek kihasználására, mivel több jogi pályára készülő diákjuk is van.

A diákok 2014. január 16-a reggel a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet I. objektumában tettek látogatást. A másfél órás bejárással egybekötött előadás keretében - a beszélő helyiségből indulva - bejárták az emeleteket, és a sétaudvaron ismerkedtek a fogva tartottak napirendjével. A fegyelmi körletrészen több zárkába benézhettek, láthatták a különleg biztonsági zárkát, majd beléphettek a dühöngőbe is, és kérdéseket tehettek fel az intézetben dolgozóknak.

Ezt követően - a már  régóta tervezett, idegenvezetéssel kísért - Kúria látogatására is sor került. Ebben a monumentális épületben is megtapasztalhatták, mit jelent a különlegesen védett épületbe való belépés.

Az épületben dr. Kovács Ágnes ismertette a Kúria történetét a fogadótérben kiállított képek segítségével. A diákok beléphettek új és régi, patinás tárgyalótermekbe, ereklyének számító széksorokban hallgatva tovább az előadást. Meglátogatták a dísztermet, helyet foglalhattak a Kúria elnökének fogadószobájában, ahol a nemzetközi delegációk tagjaival folynak tárgyalások.

A Nyitott Bíróság programot az Országos Bírósági Hivatal hirdette meg 2012. második felében. Ezen program keretében már országoson több száz hasonló eseményen vehettek részt a diákok, vidéken és Budapesten is egyaránt.

Budapest, 2014. január 21.