„Nyitott Bíróság” programsorozat Komárom-Esztergom megyében

A Tatabányai Törvényszék lehetőséget ajánlott Komárom-Esztergom megyében minden általános -és középiskolának, hogy az ott tanuló diákok megismerhessék a bíróság működését, szervezeti sajátosságait. 
 
A „Nyitott Bíróság” programsorozat keretén belül bírósági épületek, illetve tárgyalások látogatására is volt lehetőség. Emellett a diákoknak a bírók, vagy bírósági titkárok előadásokat tartottak az osztályfőnöki órák keretein belül a bírósági szervezetről, igazgatásról és a bírósági eljárásokról is.
 
A Tatabányai Járásbíróság két napon tartott előadásokat –  a bírósági szervezet rövid bemutatásáról, a polgári peres eljárásokról és a büntetőeljárásról – három osztályfőnöki óra keretében: 2014. november 18-án az Oroszlányi József Attila Általános Iskolában két osztálynak és 2014. december 5-én a tatabányai Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközép -és Szakiskolában három osztálynak. Az előadók felhívták a figyelmet a bűncselekmények elkerülésére, az áldozattá válás megelőzésére és mindezek bekövetkezésekor történő teendőkre.
 
A Komáromi Járásbíróság két előadást tartott a komáromi Széchényi István Közgazdasági-Informatikai Szakközépiskolában 2014. december 2-án, közel hatvan diák számára, a bíróságok működéséről, szervezeti felépítéséról.
 
Az Esztergomi Járásbíróság is részt vállalt a „Nyitott Bíróság” programsorozatban, így az esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumban 2014. november 20-án egy a mediációval kapcsolatos előadást hallgathattak meg a diákok és 2014. december 04. napján pedig a bíróságok működéséről és szervezeti felépítéséről kaptak tájékoztatást az érdeklődő tanulók. A dorogi Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Informatikai Szakközépiskola is szívesen fogadta a felajánlásunkat az előadni kívánt témák tekintetében, így 2014. december 1-jén a bírósági szervezetről, annak működéséről hallgathattak meg előadást a tanulók.
 
Az előadásokat aktivitás jellemezte, ugyanis a diákok számtalan kérdést tettek fel, főleg a büntetési tényállásokkal kapcsolatban és érdeklődtek a büntetés-végrehajtásban lévő körülményekről is. A diákokat különösen érdekelte a bírói felelősség, hogy hogyan tudja a bíró a döntései terhét viselni. Kérdeztek a fenyegetettségről és az esetleges korrupcióról is.
 
A megyénkben lezajlott 2014. évi „Nyitott Bíróság” programsorozatot sikeresnek ítéltük meg a számottevő érdeklődés és a színvonalas előadások alapján is. Az elkövetkezendő években szeretnénk még több diákot bevonni a programba.
 
Tatabánya, 2014. december 15.