Nyitott Bíróság Székesfehérváron - Népszerű a büntető szakterület a tanulók körében

Nagy érdeklődés mellett indult el a Székesfehérvári Törvényszék „Nyitott bíróság” programja, a bíró és titkár kollégák aktivitásának köszönhetően már több iskolai osztály vett részt az elmúlt időszakban tájékoztatón, illetve tárgyalásokon.

A Székesfehérvári Zentai utcai Általános Iskola 7. osztályos tanulói a Törvényszék épülete és ezen belül egy-egy bírói tárgyaló megtekintése mellett tájékoztatót hallgattak meg a bírósági szervezetről. A tanulók képletesen a vádlottak padjára szorultak a kisebb tárgyalókban de beülhettek a bírói székbe is. Az iskola jelezte, hogy még a tanév vége előtti osztályfőnöki órák keretében további osztályok részére kér tájékoztató programot.
    
A II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola egy-egy 8. osztálya garázdaság miatti bíróság elé állítási – ítélettel zárult -, illetve egy lopás büntette és más bűncselekmények miatt fiatalkorú vádlottak elleni tárgyaláson vett részt.

A Teleki Blanka Gimnázium 11. osztályos tanulói ittas járművezetés vétsége miatt folyamatban volt büntető eljárásban bíróság elé állítás alkalmával történő – ítélettel zárult - tárgyalást hallgattak végig.
    
A tájékoztatót és a tárgyalásokat követően a tanulók számos kérdést tettek fel a fiatalkorúakat érintő büntetésekre, intézkedésekre és az ezekhez kapcsolódó jogintézményekre, büntetéskiszabási gyakorlatra vonatkozóan. Érdeklődtek a tanúk jogai, kötelezettségei, megjelenési, igazmondási szabályok iránt, kíváncsiak voltak a bíróság napi működésére,. a bíróvá válás menetére.
A fiatalok rendkívül aktív érdeklődése eredményeként valamennyi program a tervezettnél lényegesen hosszabbra nyúlt.

A „Nyitott bíróság” helyi programja kiszélesítése körében a Székesfehérvári Törvényszék a megyei illetékességű Székesfehérvári Tankerülettel tervez együttműködést, amelynek gyakorlati megvalósítása szeptembertől vehet lendületet. Ennek keretében az érdeklődő középiskolai és általános iskolai osztályok, tanulók részére a bíróság részben az iskolákban, részben a bíróság épületében speciális előadás sorozatokat is tervez. Ezek olyan, a korosztályt érintő élethelyzetekhez kapcsolódó jogterületekre (szabálysértés, munkaügy, közigazgatás) terjednek ki, amelyek az eddigi tapasztalatok alapján is közérdeklődésre tartanak számot a fiatalok körében.

Miután a megyében több büntetés-végrehajtási intézmény (székesfehérvári, baracskai, pálhalmai bv. Intézet) is van a bíróság ugyancsak lehetőséget kíván teremteni - az intézmények vezetői által biztosított körben - a büntetés végrehajtási  épületek egy részének, a fogva tartás rendszerének, az intézmény hétköznapjainak bemutatására.